Με την πρώτη δαγκωνιά ηλεκτρισμός διατρέχει το σώμα, γλυκιά μα συνάμα, ελαφρώς όξινη γεύση αγκαλιάζει τη γλώσσα, άρωμα που σε συνδυασμό με το κόκκινο χρώμα που καθιστούν την φράουλα αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων.

Είμαι σχεδόν σίγουρος πως η Angelina Jolie για όλα αυτά κατέληξε στη φωτογραφία με τη φράουλα, άλλωστε ο συγκεκριμένος καρπός μέσα από τις πολυάριθμες ιδιότητες του έχει καταφέρει να ταυτιστεί με την απόλαυση αλλά και να συνεισφέρει σε τομείς όπως υγεία, αισθητική και τέχνες.

Ιστορικά ο πρώτος λαός της Ευρώπης που εκμεταλλεύτηκε το προαναφερόμενο φρούτο ήταν οι Ρωμαίοι, δεν εκτιμήθηκε τόσο ως τρόφιμο όσο ως καλλωπιστικό και ιατρικό μέσο. Οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως κραγιόν, άρωμα, μάσκες ομορφιάς, στοματικό διάλυμα για την αναπνοή καθώς και μέσο αναζωογόνησης των «ευαίσθητων» περιοχών. Παράλληλα, η φράουλα χορηγούνταν σε περιπτώσεις πυρετού, πονόλαιμου, λιποθυμίας καθώς και συναισθηματικής φόρτισης. Κατά το Μεσαίωνα η καλλιέργεια της εδραιώθηκε λόγω της σχετικά ισχνής απαιτούμενης φροντίδας καθώς και υψηλής παραγωγής.

Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα πολύ γνωστά μουσεία φράουλας ανά τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι το Musee De la Fraise στην πόλη Wepion του Βελγίου (βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βρυξελλών) που θεωρείται η πρωτεύουσα της καλλιέργειας φράουλας.

Κατά τον 19ο αιώνα η περιοχή αποτελούσε εξοχικό καταφύγιο των Βέλγων βιομηχάνων, οι οποίοι έκτισαν τα όμορφα αρχοντικά τους στην ειδυλλιακή τοποθεσία που απλώνεται δίπλα στις όχθες του ποταμού Meuse. Το μουσείο στεγάζεται εδώ και περίπου 40 χρόνια στο σπίτι του κηπουρού ενός από αυτά τα αρχοντικά. Διαθέτει εκπαιδευτικό κήπο μικρών φρούτων και κατάστημα με τοπικά προϊόντα, όπου ξεχωρίζει η τοπική μπίρα φράουλας, γνωστή με το όνομα La Wepionnaise. Στις αίθουσές του ξετυλίγεται η ιστορία της φράουλας και παρουσιάζεται η στενή σχέση της με την κοινότητα που την παράγει εδώ και 130 χρόνια, μέσα από εικόνες, ταινίες, βιβλία, φωτογραφίες και χειροτεχνήματα.

Μαρμελάδα και κατακόκκινο λικέρ στη Βρετάνη. Μουσείο Φράουλας υπάρχει από το 1992 και στη Βρετάνη της Γαλλίας (Plougastel), όπου παρουσιάζεται η ιστορία και η εξέλιξη της καλλιέργειας φράουλας από τον 18ο αιώνα ως την εποχή μας.

Το μαγικό φρούτο κατέφθασε το 1714 στην περιοχή από τη Χιλή στην ολόλευκη εκδοχή του και καλλιεργήθηκε με επιτυχία στα εύφορα εδάφη της Plougastel με το ήπιο και υγρό κλίμα. Σήμερα η παραδοσιακή καλλιέργεια έχει αντικατασταθεί από θερμοκήπια. Σημαντικό δέλεαρ για την επίσκεψη στο μουσείο αποτελούν το ντόπιο λικέρ, το γλυκό και η μαρμελάδα φράουλα.

Φεστιβάλ φράουλας Στις ΗΠΑ δεν χορταίνουν να γιορτάζουν την εποχή της συγκομιδής της φράουλας. Υπάρχουν διάφορα μουσεία, τα οποία φιλοξενούν κάθε χρόνο μια παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στο κόκκινο ζουμερό φρούτο, που συνήθως τα περιλαμβάνει όλα: Μουσική, χορό, διαγωνισμό κατανάλωσης σπιτικής φραουλόπιτας, φραουλένια κοστούμια.

Όπως το Sandy Spring Museum στο Μέριλαντ, όπου από το 1981 κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται η γεωργική κληρονομιά της περιοχής. Επίσης ετήσιο φεστιβάλ φράουλας πραγματοποιείται και στο Roseville της Καλιφόρνια – κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της Γιορτής της Μητέρας. Οι φράουλες που καταναλώνονται στην εκδήλωση είναι τοπικές και απαραιτήτως βιολογικές. Τα εδέσματα με φράουλα δίνουν και παίρνουν, ενώ οι τολμηροί ανταγωνίζονται στο ποιος θα φάει (χωρίς χέρια) τα περισσότερα κέικ φράουλας μέσα σε 2 λεπτά.

Εστιατόριο με φραουλένια εδέσματα στην Dahu Γρανίτα φράουλα, παγωτό φράουλα, κεφτέδες και ασιατικές χυλοπίτες με φράουλα, λουκάνικα με φράουλα, κρασί φράουλας, τυρί σόγιας με φράουλα, καραμέλες, αναψυκτικά αλλά και καλλυντικά φράουλας.

Ο κύριος της φωτογραφίας δοκιμάζει ένα λουκάνικο φράουλας.

Στο Μουσείο Φράουλας στην Dahu της Ταϊβάν αρκεί να προσθέσεις τη λέξη φράουλα σε όποιο προϊόν φανταστείς και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απογοητευτείς. Η πόλη φημίζεται για τις φράουλες υψηλής ποιότητας που παράγει από το 1957, με πολλές ποικιλίες του φρούτου να έχουν δοκιμαστεί πειραματικά στα εδάφη της.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που η φράουλα θεωρείται το φρούτο του πάθους; Αρχικά, το σχήμα της και το κόκκινο χρώμα της θυμίζουν έντονα την καρδιά, δίνει καρπούς την θερινή περίοδο όπου εάν παρατηρήσουμε τις συνήθειες πολλών λαών ταυτίζεται με τον εορτασμό της ζωής, της γονιμότητας και του έρωτα.

Δεν είναι ιδιαίτερα περίεργο αν συλλογιστούμε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων όταν ερωτηθούν ποιο είναι το αγαπημένο τους φρούτο απαντούν: η φράουλα. Τόσο η γεύση της όσο και το άρωμα της σαγηνεύουν ακόμη και τον πιο κακοδιάθετο άνθρωπο. Είναι αλήθεια: οι φράουλες είναι σέξι. Και να γιατί: η καλή υγεία του κυκλοφορικού συστήματος είναι απαραίτητη για τη σωστή σεξουαλική λειτουργία αντρών και γυναικών και οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που ωφελούν την καρδιά και τις αρτηρίες σας.

Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, που μαζί με τα αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες. Μπορείτε να τις συνδυάσετε και με μαύρη σοκολάτα που περιέχει μεθυλξανθίνη, μια ουσία που ενεργοποιεί τη λίμπιντο.

Αν αναφερθούμε στις τέχνες όπως η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και άλλες μορφές άκμασαν μέσω αυτού του φρούτου. Για παράδειγμα στη Γαλλία πρωτεύουσα της ζαχαροπλαστικής είναι γνωστός ο συνδυασμός κρέμας σαντιγί με φράουλες.

Προτάσεις για φραουλο-όργιο θα βρείτε παρακάτω….

Πάβλοβα με Κρέμα Βαλσαμικού και φράουλες

Καταλάνα με φράουλες

Ριζότο με γαρίδες & φράουλες

Εύκολο παγωτό μόλις σε 5′ λεπτά

Γιαούρτι με Γκρανόλα & φράουλες