ΓΛΥΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΚΡΕΜΕΣ - ΜΟΥΣΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Πανακότα με πετιμέζι και καρύδια

Η Panna Cotta (Πανακότα) είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης.

Η Πανακότα αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος και το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα» και είναι πολύ διαδεδομένο έδεσμα στα Επτάνησα.Ιταλική Πανακότα με Ελληνικό Πετιμέζι και Καρύδια

Η Πανακότα αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί κατά την παρασκευή με ζελατίνη. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα» και είναι πολύ διαδεδομένο έδεσμα στα Επτάνησα.

Η Πανακότα μαζί με το πετιμέζι αποτελεί ένα εξαιρετικό επιδόρπιο που κρατά την λεπτότητα της Ιταλικής της προέλευσης ενώ αποκτά την γλυκύτητα που μόνο το Ελληνικό Πετιμέζι μπορεί να προσθέσει.

Για να την φτιάξουμε, αυτό που κάνουμε είναι να βράζουμε γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη και να προσθέτουμε ζελατίνα. Είναι η πιο εύκολη κρέμα της ζαχαροπλαστικής.

Καταγωγή: Ιταλία | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 6-8 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: 6 μέτρια φορμάκια ή 8 μικρά

Υλικα

300 ml κρέμα γάλακτος
200 ml γάλα φρέσκο
3 φύλλα ζελατίνης
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κλωνάρι βανίλιας
100 ml πετιμέζι
50γρ. κοπανισμένα καρύδια
Κανέλλα για πασπάλισμα
Διαδικασία
Πρώτα από όλα μουλιάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης. Ακολούθως βάζουμε σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά το γάλα,  μαζί με την κρέμα γάλακτος, το κλωνάρι βανίλιας και φέρνουμε σε σημείο πριν τον βρασμό όπου το μείγμα θα έχει φουσκώσει ελαφρά. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά αφαιρούμε τη βανίλια και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης ώστε να αφαιρέσουμε την περισσότερη από την υγρασία και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια.  Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 3 ώρες.
Ξεφορμάρουμε βυθίζοντας τα φορμάκια για μισό λεπτό σε ζεστό νερό, γυρίζουμε ανάποδα με τη βοήθεια ενός επίπεδου πιάτου. Σερβίρουμε περιχύνοντας με πετιμέζι και κοπανισμένα καρύδια. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα.
*Tip. Για να σερβίρουμε πιο επίσημα σε ένα τραπέζι αυτό το εξαιρετικό γλυκό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για φορμάκια ποτήρια. Σε αυτή την περίπτωση βάζουμε ένα κουτάλι στο γυάλινο ποτήρι και μετά γεμίζουμε με το ζεστό μείγμα. Έτσι αποφεύγουμε το να σπάσει το γυαλί με την απότομη αύξηση την θερμοκρασίας.

Καλή επιτυχία…!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-