Δοκίμασα πρώτη φορά πορτοκαλόπιτα στη Νάξο, σε ένα ταβερνάκι στην Απείρανθο… το λέω και κολλάει το στόμα μου. Δεν ήταν μόνο το άρωμα πορτοκαλιού που γέμιζε τη μύτη μέχρι τον αστράγαλο, ήταν και η υφή του “όσο πρέπει σιροπιαστό” για να πεθάνεις στην αμαρτία!!!

Μετά πήρα τη συνταγή την έφερα στην κουζίνα μου και ενώ μια σοκολατόπιτα έκανε διαγωνισμό με την πορτοκαλόπιτα για το ποια θα επικρατήσει, λύγισα… έλιωσα λίγη σοκολάτα πάνω στην πορτοκαλόπιτα έτσι για να μην υπάρχει νικήτρια και έχω τύψεις! Δοκιμάστε την! Είναι καταπληκτική!

Καταγωγή: Ελλάδα, Νησιά | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: για ταψάκι 30-32 εκ.

Υλικα
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. γιαούρτι πλήρες
μισό φλιτζανάκι του καφέ γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι ξύσμα πορτοκαλιού
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο ή σπορέλαιο ή κάποιο άλλο ελαφρύ λάδι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Σπόροι από 1 κλωνάρι βανίλιας, ή 3 κάψουλες βανιλέττας.
(προαιρετικά) Άρωμα ζαχαροπλαστικής πορτοκάλι.
για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
για τη σοκολάτα:
75 γρ. κουβερτούρα 53%
1 κ.σ. βούτυρο
Διαδικασία 
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας πρώτα το σιρόπι. Θα πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει, οπότε και θα χρειαστεί κάποια ώρα, για να είναι κρύο όταν το προσθέσουμε στην πορτοκαλόπιτα, ώστε να απορροφηθεί αμέσως. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το νερό για 20 λεπτά περίπου, μετρώντας από τη στιγμή που ξεκινάει να βράζει.
Αμέσως μετά, ανάβουμε το φούρνο μας στον αέρα στους 200ο βαθμούς για να ζεσταθεί.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το μπέικιν, τις βανίλιες, το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού, που το έχουμε τρίψει στο χονδρό μέρος του τρίφτη για να είναι έντονη η γεύση του.
(Στα supermarkets θα βρείτε άρωμα ζαχαροπλαστικής πορτοκάλι. Πραγματικά το αποτέλεσμα απογειώνεται με μια μόνο σταγόνα) Τ’ ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά – Το μίγμα θα είναι σε υφή και πυκνότητα χυλού.
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα σύμφωνα με τις οδηγίες. Κρατάμε 2-3 φύλλα στην άκρη και τα υπόλοιπα τα τσαλακώνουμε με τα χέρια μας ένα – ένα, σαν τα χαρτιά που θέλουμε να πετάξουμε και τα βάζουμε σε ένα πολύ καλά βουτυρωμένο ταψί δίπλα – δίπλα. Δεν τα πιέζουμε να καθίσουν. Τα αφήνουμε να πάρουν το χώρο τους.
Τα φύλλα που κρατήσαμε τα μαδάμε, σαν χαρτί σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα στον χυλό ανακατεύοντάς τα καλά, για να υγρανθούν.
Τέλος ρίχνουμε πάνω στα στρωμένα φύλλα το χυλό. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200ο βαθμούς. Τα πρώτα 25 λεπτά στον αέρα και τα υπόλοιπα 15 λεπτά ανάβοντας τις αντιστάσεις πάνω – κάτω.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να τραβήξει τα υγρά και αρχίζουμε το τσάκισμα !!!!! Επειδή ως γνωστόν, η σοκολάτα και το πορτοκάλι είναι μεγάλοι και διαχρονικοί εραστές της γεύσης, αφού έχει κρυώσει καλά το γλυκό και έχει πιεί το σιρόπι του, ζεσταίνουμε στα μικροκύματα ή σε bain mari, 3 πλακάκια κουβερτούρα (25γρ. το κάθε ένα) και ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο.
Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και γαρνίρουμε τη πορτοκαλόπιτα σύμφωνα με τα γούστα μας.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-