Μαρμπρέ είναι ένα είδος κέικ και συγκεκριμένα αυτό το δίχρωμο με τα χαρακτηριστικά “νερά” που παλιά το λέγαμε απλά βανίλια – σοκολάτα.

Στην ουσία είναι το πιο δημοφιλές κέικ, το οποίο τα παιδιά λατρεύουν να το συνδυάζουν με το γάλα τους και οι μεγαλύτεροι με τον καφέ τους.

Για την παρασκευή του κέικ μαρμπρέ φτιάχνονται δύο ζύμες, μια λευκή με βανίλια και μια σκούρα με κακάο οι οποίες στη συνέχεια αναμειγνύονται για να προκύψει αυτό το περίεργα χρωματισμένο γλύκισμα. Η λέξη μαρπρέ η οποία είναι γαλλικής προέλευσης (marbre) και σημαίνει μάρμαρο, χρησιμοποιείται για να περιγράψει ακριβώς αυτούς τους σχηματισμούς.

Χώρα Προέλευσης: Διεθνές| Χρόνος Μαγειρέματος : 45-50 λεπτά| Βαθμός Δυσκολίας :Εύκολο

Υλικα

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομματάκια
240 γρ. ζάχαρη
3 μεσαία αυγά
100 γρ. γάλα πλήρες + 3 κουτ. σούπας επιπλέον
80γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.γ. βανίλια τριμμένη βιολογική ή 2 βανιλίνες
1+1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γρ. σκόνη κακάο + (προαιρετικά 30γρ. σκόνη σοκολάτας για την ενίσχυση της γεύσης)

1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
350γρ. πραλίνα φουντουκιού

Διαδικασία

Ξεκινάμε με τη διαδικασία για την καραμέλα που είναι πιο χρονοβόρα, αλλά όχι δύσκολη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή, ολόκληρη τη συσκευασία με το ζαχαρούχο και γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστεί. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες. Για το κέικ χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα βάζουμε για 30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμμάτων και μετά τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε απαλά 3-4 φορές ακόμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μπολ. Διαλύουμε το κακάο και τη σκόνη σοκολάτας σε τρεις κουταλιές γάλα και το προσθέτουμε στο ένα από τα δύο μείγματα. Ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με προεξοχή στη μέση και διαμέτρου 22εκ. Ρίχνουμε εναλλάξ στη φόρμα κουταλιές και από τα δύο μείγματα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ, το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στη φόρμα και το μετά το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφού κρυώσει καλά, με βοήθεια ενός μεγάλου οδοντωτού μαχαιριού χωρίζουμε το κέικ σε 3 επίπεδα.

Ανοίγουμε τη συσκευασία με το ζαχαρούχο που βράσαμε και έγινε καραμέλα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, αλλά όχι πολύ κοντά στις άκρες για να μην ξεχειλίσει από την πίεση. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο επίπεδο κέικ και στρώνουμε με τη σπάτουλα την πραλίνα. Τελειώνοντας με το τρίτο επίπεδο αχνίζουμε λίγο κακάο από πάνω.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-