ΓΛΥΚΑ

Xαλβάς με σιμιγδάλι & μπαχαρικά

Ο χαλβάς (Halawa, Alva, haleweh, halava, helava, helva, halwa, halua, aluva) αναφέρεται σε πολλούς τύπους πυκνών, γλυκών ζαχαρωτών, και σερβίρεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Δυτική Ασία, τη Βόρεια Αφρική, το Κέρας της Αφρικής, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μάλτα και τον εβραϊκό κόσμο.

Η λέξη χαλβάς (Αραβικά: حلاوة ḥalāwah / حلوى Halwa), που σημαίνει «γλυκά» ή «γλυκό», χρησιμοποιείται για να περιγράψει επιδόρπια που ανάλογα το μέρος που προέρχεται ορίζονται και τα υλικά του. Παρόλο που η γειτονική μας Τουρκία διεκδικεί την πατρότητα του γλυκίσματος, η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το έδεσμα έγινε γνωστό στην Ινδία από τους Μογγόλους τον 16ο αιώνα. Άλλοι ιστορικοί μελετητές θεωρούν ότι το γλυκό έγινε γνωστό στις αραβικές χώρες από Τούρκους μετανάστες μόλις πριν από εκατό χρόνια. Ο χαλβάς παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά συστατικά. Ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χαλβάς που παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, ζάχαρη και ελαιόλαδο. Εμείς σήμερα θα δούμε μαζί μια γευστική πρόταση με πολλά μπαχαρικά που μοσχομυρίζουν… ότι πρέπει για τους χειμωνιάτικους μήνες Ο χαλβάς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου με μικρό κίνδυνο αλλοίωσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, είναι καλύτερα να μείνει στο ψυγείο

Καταγωγή: Ασία, Ινδία | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 12 μερίδες περίπου

Υλικα
450γρ. σιμιγδάλι (μισή ποσότητα ψιλό και μισή χοντρό)
225γρ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού
250γρ. ζάχαρη ή 2 φλιτζάνια του τσαγιού
175γρ. μέλι ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού
625γρ. νερό ή 5 φλιτζάνια του τσαγιού
50γρ. καρυδόψιχα περασμένη από το multi ή ¼ του φλιτζανιού
50γρ. αμυγδαλόψιχα ή ¼ του φλιτζανιού
1 κ.γ. Κανέλλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2κ.γ. τριμμένο τζίνζερ
Χυμός και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Διαδικασία 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το σιρόπι, δηλαδή το νερό μαζί με το μέλι, τη ζάχαρη, την Κανέλλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ μαζί με τη φλούδα πορτοκαλιού.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγά – σιγά αλλάζει χρώμα και όσο ψήνεται το σιμιγδάλι γίνεται σκούρο ξανθό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπους και το σιρόπι. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και το μείγμα να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα.
Βάζουμε το μείγμα σε ότι φόρμα κέικ μας αρέσει ή φτιάχνουμε και μικρά ατομικά φορμάκια. Αφήνουμε τον χαλβά σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη καστανή αν μας αρέσει η αίσθηση και με λίγο Κανέλλα. Τσακίζουμε σε 20 λεπτά που θα έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-