Ήρθαν οι πρώτες γιορτές του χειμώνα και ευκαιρία να μαζευτούμε στα σπίτια μας, να δούμε τους φίλους μας και τους συγγενείς που θέλουμε. Ευκαρία για γιορτή που λέμε…Το αλμυρό cheese cake είναι μια ιδιαίτερη πρόταση για γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ.
Με υλικά από τη μεσόγειο η τούρτα αυτή είναι τόσο νόστιμη όσο και εντυπωσιακή. Είναι επίσης εύκολη στην παρασκεύη και διατηρείται στο ψυγείο ακόμα και μια μέρα πριν το τραπέζι. Είναι σημαντικό μιας και όταν διοργανώνουμε ένα γιορτινό τραπέζι δεν θέλουμε τελευταία στιγμή να είμαστε πάνω από την κουζίνα… ας φτιάξουμε κι ένα μαλλί βρε παιδί μου…

Καταγωγή: Διεθνές | Χρόνος μαγειρέματος: 30-35′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 6-8 άτομα ως ορεκτικό

Υλικα200γρ. πλιγούρι
1 lt. Ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
8 φύλλα ζελατίνης
150 ml γάλα
700 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
3-4 φύλλα μέντας
4 σύκα
8 φέτες προσιούτο
1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία Ζεσταίνουμε το ζωμό, αλατίζουμε και βράζουμε το πλιγούρι για 30’ περίπου μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε και περιχύνουμε με το βούτυρο ανακατεύοντας.

Εν τω μεταξύ μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
Ζεσταίνουμε το γάλα και λίγο πριν να βράσει και προσθέτουμε τη ζελατίνη εκτός φωτιάς.

Βάζουμε το μείγμα στο multi και χτυπάμε μαζί με την ξινομυζήθρα και την ψιλοκομμένη μέντα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει ώστε να «στέκεται» για 20 λεπτά. Καθαρίζουμε τα σύκα και τα ραντίζουμε με το βαλσαμικό ξύδι.
Σε φόρμα τούρτας στρώνουμε το πλιγούρι και από επάνω την κρέμα ξινομυζήθρας. Κόβουμε τα σύκα σε μπουκιές και προσθέτουμε από επάνω μαζί με το προσιούτο. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η τούρτα σερβίρεται ως κρύο ορεκτικό.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-