ΓΛΥΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΕΣ & ΚΕΪΚΣυνταγές Μαγειρικής

Sacher Torte – Το Βιεννέζικο Γλυκό

Ένα βιεννέζικο γλυκό Sacher Torte (ζάχερ τόρτε) με ιστορία 175 ετών και αριστοκρατική καταγωγή που κατέκτησε την καρδιά ενός πρίγκιπα.

Το 1832 ένα δείπνο στο σπίτι του πρίγκιπα Μέτερνιχ λίγο έλειψε να καταλήξει σε καταστροφή επειδή ο σεφ του αρρώστησε χωρίς να έχει ετοιμάσει το γλυκό.

Ο δεκαεξάχρονος βοηθός του, Franz Sacher, ανέλαβε τα ηνία στην κουζίνα, δημιουργώντας ένα σοκολατένιο κέικ με δύο επίπεδα τα οποία χωρίζονταν από μια στρώση μαρμελάδα βερίκοκο, με επικάλυψη σοκολάτας. Οι καλεσμένοι έμειναν ενθουσιασμένοι και η μετέπειτα πορεία του νεαρού ζαχαροπλάστη τον δικαίωσε.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Την πατρότητα του αυθεντικού Sachertorte διεκδικούσαν μέχρι πρόσφατα το ξενοδοχείο Sacher και το αρτοποιείο Demel. Αιτία της διαμάχης, το γεγονός ότι ο γιος του Franz, Eduard, έκανε την πρακτική του στο συγκεκριμένο αρτοποιείο παρουσιάζοντας την «αυθεντική» sachertorte. Νομικά το θέμα έληξε με το ξενοδοχείο Sacher να έχει το προνόμιο της αποκλειστικής χρήσης του λογότυπου του «αυθεντικού sachertorte».

Εμείς θα τη φτιάξουμε σήμερα, εν όψη Αγίου Βαλεντίνου… Οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα, του Αγίου Βαλεντίνου απλά γνωρίζονται και με άλλους που νιώθουν το ίδιο…!!! Happy chocoholic in love!!!

Χώρα Προέλευσης: Βιέννη| Χρόνος Μαγειρέματος :45-50 λεπτά | Βαθμός Δυσκολίας :Εύκολο

Υλικα

Υλικά για τις βάσεις κέικ:
160 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
160 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
6 αυγά, ξεχωριστά κρόκους & ασπράδια
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250-300 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά για το γλάσο:
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
140 γρ. νερό
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2-3 σταγόνες άρωμα ρούμι για ζαχαροπλαστική (το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)

Διαδικασία

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη
2. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
3. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν.
4. Ακολούθως χτυπάμε την ζάχαρη με τα ασπράδια σε μαρέγκα.
5. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί
6. Αδειάζουμε την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε την μισή μαρέγκα ανακατεύοντας.
7. Ρίχνουμε σιγά -σιγά το αλεύρι με τη βοήθεια ενός μικρού κόσκινου ανακατεύοντας, και προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα.
8. Ομογενοποιούμε και αδειάζουμε σε μια φόρμα για κέικ στα 24 εκ. διάμετρο.
9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο -170οC για 40΄λεπτά περίπου.
10. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια, δηλαδή σε δύο βάσεις ξεχωριστές.
11. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
12. Για το γλάσο, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει στους 108ο μέχρι να γίνει μια καραμέλα λευκή-σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε το σιρόπι με την σοκολάτα. 13. Τοποθετούμε το κέικ σε μια σχάρα και ξεκινάμε να γλασάρουμε το κέικ περιχύνοντας με την ρευστή σοκολάτα, για να απλώσουμε την σοκολάτα ομοιόμορφα χρησιμοποιούμε μεταλλική σπάτουλα ή ένα ίσιο μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια, για τα πλαϊνά χρησιμοποιούμε πινέλο.

Τα δύσκολα αρχίζουν εδώ ακριβώς που τελειώσαμε… έχουμε κι εμείς οι chocoholic τα προβλήματά μας. Θα πρέπει να μείνει η Sacher Torte τουλάχιστον για 3 ωρίτσες να στερεοποιηθεί η σοκολάτα… όσο περισσότερο την αφήσουμε, τόσο θα απορροφήσει μέρος της σοκολάτας και τόσο περισσότερο θα λιώνει στο στόμα. Οπότε υπομονή!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-