ΓΛΥΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ

Rothenburger Schneeballen Χιονόμπαλες σαν παραμύθι

"Schneeballen" ή επίσης γνωστές ως Fränkische Schneeballen, είναι τα μικρά γλυκίσματα που δελεάζουν τους ταξιδιώτες...

Χιονόμπαλες Κέικ θα μπορούσαμε να τις μεταφράσουμε εμείς, ενώ στον τόπο καταγωγής τους τις αποκαλούν …”Schneeballen” Ή’  επίσης γνωστές ως Fränkische Schneeballen, είναι τα μικρά γλυκίσματα που δελεάζουν τους ταξιδιώτες όταν επισκέπτονται το Rothenburger Ob der Tauber στη Γερμανία.

…”Schneeballen” ή επίσης γνωστές ως Fränkische Schneeballen, είναι τα μικρά γλυκίσματα που δελεάζουν τους ταξιδιώτες όταν επισκέπτονται το Rothenburger Ob der Tauber στη Γερμανία.

Rothenburg ob der Tauber, μια κωμόπολη με μεγάλη φήμη. Πουθενά αλλού δεν έχει διατηρηθεί η μεσαιωνική ατμόσφαιρα τόσο έντονα, όσο εδώ. Αν έχει παραμείνει και ο χρόνος στάσιμος; Σίγουρα αυτή είναι η εντύπωση του επισκέπτη όταν περιπλανηθεί στο ιστορικό κέντρο με τα παμπάλαια σπίτια, τις γαλήνιες πλατείες και γωνιές, τους πύργους, τα σιντριβάνια, τις πύλες, τις αμυντικές εγκαταστάσεις, τις αποθήκες και τα ταβερνάκια.

Οι “Schneeballen” είναι γλυκά εδέσματα που φτιάχνονται από ένα είδος ζύμης που τραγανίζει στο στόμα, στριφογυρίζεται περίτεχνα πριν να τηγανιστεί και διακοσμείτε σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο με ζάχαρη άχνη, εξ ου και το όνομα « χιονονιφάδες». Στις περιοχές Franconian και Hohenlohisch της Βαυαρίας αυτές οι μικρές απολαύσεις διατηρούν την ιστορία τους πάνω από 300 χρόνια.

Δημιουργήθηκαν για να τρώγονται σε ιδιαίτερες και εξαιρετικές περιπτώσεις όπως γάμους, την πρωτοχρονιά, στη γέννηση ενός παιδιού. Σήμερα σερβίρονται σε πολλά αρτοποιεία και καφετέριες των περιοχών αυτών και παρουσιάζονται σε διαφορετικές εκδοχές. Καλυμμένες με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς ή με γέμιση αμυγδαλόπαστα : ανεξάρτητα από την ποικιλία, είναι νόστιμες αν και πάντοτε ένας άτακτος θερμιδικά πειρασμός!

Rothenburg ob der Tauber είναι μια πόλη όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη ζωή, ειδικά τη γαστρονομική πλευρά της ζωής : αλμυρά, γλυκά, ποτά ή στερεά – γκουρμέ απολαύσεις, δεν γνωρίζουν όρια και κανείς δεν μένει ποτέ πεινασμένος. Πάμε να φτιάξουμε κι εμείς «Χιονονιφάδες»…. γιατί πάει με τις ημέρες και γιατί είναι Νόστιμες και Ιδιαίτερες!!!!! Καλή Χρονιά σε όλους!!

Χώρα Προέλευσης: Γερμανία | Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά | Τρόπος Μαγειρέματος : φριτέζα | Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο

Υλικα 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά μέτρια
Κρόκοι 4 αυγών μέτριων
200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί
20ml λικέρ από κεράσι (οι Γερμανοί χρησιμοποιούν Kirschwasser, εσείς προσθέστε ένα λικέρ της αρεσκείας σας)
250γρ. ζάχαρη άχνη
3-4 κ.γ.  χυμό λεμονιού
3 κ.σ. τριμμένη καρύδα
40γρ. ψίχα φουντουκιού, περασμένη από το Multi (πούδρα σχεδόν)

1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
80γρ. άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα και 50γρ. λιωμένη σε 2κ.σ. νερό (ελαφρύ γλάσο)
Ή 120gr. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Διαδικασία Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και φτιάχνουμε ένα μείγμα με αρκετή ελαστικότητα που πλάθεται όμως εξίσου εύκολα. Τώρα, για τη δημιουργία των χιονόμπαλων δημιουργούμε πρώτα ένα μεγάλο ρολό. Το κόβουμε σε φέτες.

  • Κάθε φέτα την ανοίγουμε σε πάχος 0,5εκ με τον πλάστη. Με το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα ή την Pasta δημιουργούμε κοψίματα χωρίς να φτάνουμε στην άκρη της ζύμης.

  • Σηκώνουμε το ζυμάρι στα χέρια μας και περιπλέκουμε τις πτυχές μεταξύ τους τσαλακώνοντας τες και δημιουργούμε μια μπάλα.
  • Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο στη φριτέζα στους 180ο C και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο απαλό χρώμα

  • Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.Αφήνουμε να κρυώσουν και πρώτα περνάμε με ένα πινέλο αυτό το ελαφρύ γλάσο που έχουμε φτιάξει και  πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων την κουβερτούρα και περιχύνουμε τις χιονόμπαλες.

TipΓια να περιχύσουμε τα γλυκάκια τα βάζουμε σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι. Επίσης για να λιώσει όμορφα η σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων την βάζουμε για 45 δευτερόλεπτα, σταματάμε και ανακατεύουμε και ξανά το ίδιο μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα. Αν δεν είστε σίγουροι για τη διαδικασία αυτή προτιμήστε τον κλασσικό τρόπο του μπεν μαρί.

 

——————————————————————————————————————————————————————————————–