Βάζουμε το βασιλικό με το αλάτι, το κουκουνάρι και το σκόρδο στο γουδί μας και τα πολτοποιούμε έτσι ώστε να γίνει ένα μείγμα.

Καταγωγή: Ιταλία | Προετοιμασία: 10΄ Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
50 γρ. ή 1 γλ. καφέ, φρέσκα φύλλα βασιλικού (προτιμούμε τον πλατύφυλλο)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
30 γρ. ή 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
65 ml. ή 2 ½ κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. νερό
(αν την χρησιμοποίησουμε με ζυμαρικά, προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών.)
Διαδικασία 
Βάζουμε το βασιλικό με το αλάτι, το κουκουνάρι και το σκόρδο στο γουδί μας και τα πολτοποιούμε έτσι ώστε να γίνει ένα μείγμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και αρχίζει το μείγμα μας να γυαλίζει και να γίνεται μια παχύρευστη σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το νερό για να αραιώσουμε λίγο το μείγμα μας και μπορεί εύκολα να ενωθεί με τα ζυμαρικά η τη σαλάτα μας. Όταν τη χτησιμοποιούμε πάνω σε τυριά είναι καλύτερα να μην την αραιώσουμε.
Tip. Αν θέλουμε απαλή τη γεύση του σκόρδου μπορούμε να μπλανσάρουμε τις σκελίδες για 4 λεπτά σε νερό και μετά να τις αφαιρέσουμε.
Tip. H σάλτσα pesto μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο έως και 1 μήνα ή και για ακόμα περισσότερο, αλλά θα χάσει το άρωμά της εάν το βάζο μας ανοίγει πολλές φορές.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-