Δόσεις και υλικά συγκεκριμένα, βήματα ακριβή, κινήσεις που αποζητούν την τελειότητα και το μέτρο, χρόνοι καθορισμένοι, θερμοκρασίες σωστές. Τουτέστιν, η φαντασία εναρμονίζεται με το μυαλό με το βλέμμα. Βλέπετε, η τεχνική του γλυκού, λίγο απέχει από μια χορογραφία, καθώς και στα δύο το ζητούμενο είναι η ολοκληρωτική συμμετοχή των αισθήσεων.

Φανταστείτε την τούρτα Παβλόβα πριν ακόμα τη γευτείτε: crispie, εύθραυστη, ελαφριά σαν πούπουλο, εντυπωσιακή, πλανεύτρα, σέξι και γοητευτική, φίνα μαρέγκα σαν σύννεφο. To τσαλακωμένο εκρηκτικό κέλυφος εσωκλείει με μαεστρία μια σάρκα αέρινη και μελένια (ενώ η γνωστή μαρέγκα διατηρεί την τραγανή υφή της μέσα κι έξω.) Αρμονία και ισορροπία από κάθε άποψη!

Χώρα Προέλευσης: πρωτοφτιάχτηκε στη Νέα Ζηλανδία| Χρόνος Μαγειρέματος: 3 ώρες στον αέρα για τη μαρέγκα | Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο


ΥλικαΓια την Pavlova
400γρ. ασπράδι
600γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
35γρ. κακάο σκόνη = 6 κ.σ.
100γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
½ κ.γ. κρεμόριο
½ κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα
300γρ. κρέμα γάλακτος Arla 36% χτυπημένη σε σαντιγί
300γρ. τυρί κρέμα Arla σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα Μάνγκο (mango curd)
450γρ. μάνγκο ώριμα
160γρ. βούτυρο σε κύβους Lurpac
3 αβγά
1 κ.γ. ξύσμα lime
40ml χυμό lime
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. τζίντζερ

Λίγη σοκολάτα για την διακόσμηση

ΔιαδικασίαΓια την Pavlova:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι, για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το κρεμόριο, σιγά σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία σφικτή μαρέγκα. Βάζουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα σε κομματάκια, προσθέτουμε την μαρέγκα, το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τις δύο μαρέγκες σε δύο διαφορετικά ταψιά και τις ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 90-120 βαθμούς, για 3 περίπου ώρες.

  • Για την κρέμα:
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να γίνει σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Έπειτα χτυπάμε ελαφρώς στον κάδο του μίξερ το φρέσκο τυρί κρέμα, προσθέτουμε την κρύα σαντιγί και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Για την κρέμα μάνγκο:
    Βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη σε ένα μεταλλικό μπολ και τα χτυπάμε, πάνω σε ένα μπεν μαρί, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ και το ξύσμα λάιμ. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μούλτι τα μάνγκο. Προσθέτουμε το τζίντζερ και τα αναμειγνύουμε με το μείγμα του αβγού.
  • Βάζουμε την κρέμα μάνγκο στο ψυγείο, για 1 ώρα περίπου, να σφίξει. Απλώνουμε λίγη κρέμα στην ψημένη μαρέγκα και καλύπτουμε από πάνω με τη δεύτερη μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε λίγη ακόμη κρέμα, περιχύνουμε με κρέμα μάνγκο, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και διακοσμούμε με λίγα φύλλα μέντας.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ CHEF ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΨΙΧΟΥΛΗ

————————————————————————————————————————————————————————–