ΓΛΥΚΑΖΥΜΕΣΠΡΩΙΝΟ - ΨΩΜΙΑ - ΖΥΜΕΣΣΝΑΚΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΚΡΕΜΕΣ - ΜΟΥΣΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΕΣ & ΚΕΪΚΣυνταγές Μαγειρικής

Pancakes ή Σταιτίτες κολοκύθας;

Λέμε pancakes και σε όλους μας έρχονται στο νου οι αμερικάνικες νοστιμιές που στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, σιροπιάζονται και γίνονται «πρωϊνά» απίστευτα!!!

Πόσοι όμως γνωρίζουμε πως τα λεγόμενα «pancakes» είναι ο μακρινός απόγονος των δικών μας τηγανίτων; Μάλιστα και πάλι εδώ έχουμε την πρωτιά.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τα πρώτα pancakes τα οποία τα ονόμασαν τηγανίτης (tēganitēs) ή ταγηνίας (tagēnias), λέξεις οι οποίες όλες προέρχονται από το τάγηνον (tagēnon) που δεν είναι άλλο από το γνωστό μας τηγάνι. Ακόμα και τότε οι τηγανίτες φτιάχνονταν με αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι, ανθόγαλα και σερβίρονταν για πρωινό.

Υπήρχε και μια άλλη εκδοχή αυτών που τις ονόμαζαν «ΣΤΑΙΤΙΤΗΣ» ένα είδος πλακούντα από ζυμάρι και μέλι. Υγρό ζυμάρι που χύνεται σε τηγάνι (σταις) και περιχύνεται με μέλι, σουσάμι και τυρί, όπως αναφέρει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφισταί.

Απόσπασμα από τους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/646b)

ΣΤΑΙΤΙΤΑΣ πλακοῦς ποιὸς ἐκ σταιτὸς καὶ μέλιτος. μνημονεύει Ἐπίχαρμος ἐν Ἥβας Γάμῳ: σταῖς δ’ ἐστὶν ὑγρὸν εἰς τήγανον ὑποχεόμενον, μέλιτος ἐπιβαλλομένου καὶ σησάμης καὶ τυροῦ, ὡς Ἰατροκλῆς φησίν.

Παρασκεύασμα με ζύμη από σταρένιο αλεύρι και μέλι. Το αναφέρει ο Επίχαρμος στο “Γάμο της Ήβας”: το κουρκούτι χύνεται στο τηγάνι και μετά προσθέτουμε μέλι, σουσάμι και τυρί, όπως λέει ο Ιατροκλής. Πάμε να φτιάξουμε κι εμείς; Εμείς θα τις φτιάξουμε λίγο διαφορετικά, προσθέτοντας κίτρινη κολοκύθα, ένα συστατικό υγιεινό και νόστιμο…

Χώρα Προέλευσης: Διεθνές | Χρόνος Μαγειρέματος :15 λεπτά | Βαθμός Δυσκολίας :Εύκολο

Υλικα

2 αβγά μεγάλα, ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 κούπα βουτυρόγαλα *Βλέπε παρακάτω στη συνταγή
⅔ της κούπας πουρέ κολοκύθας, βρασμένο και στημένο καλά
¼ της κούπας φυστικοβούτυρο, το ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων για 30’’
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
½ κ.γ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/8 κ.γ. γαρύφαλλο

Βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους (αλείφουμε σε κάθε pancake)

Για το σιρόπιασμα
¼ της κούπας μέλι
¼ της κούπας φυστικοβόυτυρο
¼ της κούπας γάλα

50γρ. καρύδια

Διαδικασία

*το βουτυρόγαλα είναι δύσκολο να το βρούμε στην Ελλάδα μιας και δεν κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά. Όμως μπορούμε να το φτιάξουμε πανεύκολα!!! Βάλτε σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα και προσθέστε μέσα μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ανακατέψτε καλά. Αφήνεται το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά. Θα δείτε το βουτυρόγαλα να έχει πήξει. Αν όχι προσθέστε λίγο ακόμα ξύδι ή λεμόνι και αφήστε το να πήξει.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια μέτρια σφικτή μαρέγκα. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους, το βουτυρόγαλο, το φυστικοβόυτυρο και τον πουρέ κολοκύθας.

Σε ένα άλλο σκεύος αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε στο μείγμα που είναι ο πουρές κολοκύθας με το μείγμα που είναι το αλεύρι με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε και τα χτυπημένα ασπράδια και απαλά ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω με μια μαρίζ. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία.

Ρίχνουμε με μια μεγάλη κουτάλα της σούπας από το μείγμα στο τηγάνι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Όσο ψήνουμε τα pancakes τα έτοιμα τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 70ο C.
Για το σιρόπιασμα ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμμάτων μέτρια και προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και το γάλα που είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρουμε τα pancakes σιροπιάζοντας και ρίχνοντας από πάνω λίγα θρυμματισμένα καρύδια που απογειώνουν τη γεύση!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-