Το Pad See ew (Πατ-σι-ιο προφέρεται) είναι από τα πιο γνωστά Ταϋλανδέζικα πιάτα, φανερά επηρεασμένο από την κινέζικη γαστρονομία, σερβίρεται σε τα όλα τα Ethnic Thai εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Το όνομα του πιάτου μεταφράζεται ως «τηγανητό με σόγια σος» και σε κάποιους θα θυμίσει ένα άλλο γνωστό πιάτο που σερβίρεται στην Σινγκαπούρη και Μαλαισία, το Char Kway Teow. Μαγειρεύεται σε σκούρα σάλτσα σόγιας, με νουντλς ρυζιού, κινέζικο μπρόκολο και στην αυθεντική του μορφή με Τέμπε (tempeh), ένα παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια. Γίνεται από φασόλια σόγιας τα οποία υπόκεινται σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων.

Είναι νόστιμο, είναι ιδιαίτερο και όσοι αρέσκονται στην κουζίνα αυτή θα το λατρέψουν! Το πιάτο αυτό κρύβει και άλλα μυστικά… ένα από τα πιο διατηρημένα μυστικά της Ιαπωνίας… τη σάλτσα Ταμάρι. Αν και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό εκτός Ιαπωνίας, το Ταμάρι (θεωρείται ως η πιο «υγιεινή» και δυναμωτική ποικιλία Σάλτσας Σόγιας), με το βαθύ χρώμα, τις ιδιαίτερες μαγειρικές ιδιότητές του, και την έλλειψη γλουτένης, έχει πλέον γίνει ένα σημαντικό «συστατικό» στα χέρια όσων μαγειρεύουν πιο φυσικές τροφές και πιάτα με Ασιατική επιρροή. Λίγοι όμως κατανοούν την σημασία του ως γευστικό καρύκευμα. Πλούσιο σε μελανοϊδίνες, πολυμερή καφέ χρώματος, που θεωρούνται ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, καθώς και ότι βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που διασπούν τις σύνθετες πρωτεΐνες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ενισχύει την άποψη ότι βοηθά στη μείωση των όγκων, ενισχύει το ανοσοποιητικό, το συκώτι, την ορμονική λειτουργία, την απώλεια βάρους, την ανδρική γονιμότητα, την ομαλότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είμαστε τελικά σίγουροι πως έχουμε ένα ακόμα γιατρικοβότανο στην κουζίνα μας!!!

Καταγωγή: Ταϋλάνδη | Προετοιμασία: 10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 3-4 μερίδες

Υλικα

½ κούπα σάλτσα Ταμάρι (αν δεν βρούμε την αντικαθιστούμε με σόγια σος)
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
340 γρ. τέμπε (αν αυτό το υλικό μας φαίνεται δύσκολο, μπορούμε στη θέση του να βάλουμε κοτόπουλο και να το μαγειρέψουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
750γρ. κινέζικο μπρόκολο
230γρ. νούντλς ρυζιού
3 κ. σ. σπορέλαιο

Διαδικασία

Για να μαγειρέψουμε τέμπε πρώτα το βάζουμε στον ατμό και μετά το τηγανίζουμε. Στον ατμό το βάζουμε γιατί έτσι χάνει την μια έντονη μυρωδιά φασολιών που έχει. Κόβουμε το τέμπε σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στον ατμό για 10′. Κόβουμε και το μπρόκολο σε μικρές μπουκιές. Το βάζουμε κι αυτό στον ατμό για 10-15 λεπτά.

Αναμιγνύουμε τη σάλτσα ταμάρι με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και πολτοποιούμε το σκόρδο. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Ρίχνουμε τα νουντλς και βράζουμε για 8 λεπτά ή όσο υποδεικνύει η συσκευασία.

Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε wok. Προσθέτουμε το τέμπε και το σοτάρουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. από τη σάλτσα ταμάρι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Σε αυτό το σημείο αν το περισσότερο λάδι έχει απορροφηθεί, συμπληρώνουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας και σοτάρουμε ελαφρά – χωρίς να πάρουν χρώμα- τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Αμέσως προσθέτουμε το μπρόκολο και αφού έχει περάσει ο χρόνος και τα νουντλς είναι και αυτά έτοιμα, τα ρίχνουμε και αυτά στο wok. Ανακατεύουμε ρίχνουμε και την υπόλοιπη ταμάρι σος και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως με λίγα φρεσκοκομμένα κρεμμυδάκια και προαιρετικά να αναφέρουμε πως ταιριάζει πικάντικα με λίγη sambal oelek (Σάμπα-έλεκ) μια καυτερή σάλτσα από τσίλι, συνδυασμός για δυνατούς ουρανίσκους!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-