Το Kulich, είναι ένα ρώσικο τσουρεκι σε σχήμα πυραμίδας στην αυθεντική του εκτέλεση περίτεχνα φτιαγμένο ώστε να μαρτυρά την καταγωγή.

Παραδοσιακά ετοιμάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, αγιάζεται στην εκκλησία την ημέρα του Πάσχα όπου και σερβίρεται στο τραπέζι. Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη συνταγή που έχετε φτιάξει ποτέ, παραδοσιακά όμως όλες οι καλές γιορτινές συνταγές θέλουν τον χρόνο τους και πιστέψτε με είναι μια υπέροχη συνταγή με εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!!!!!

Καταγωγή : Ρωσία | Προετοιμασία: 6 ώρες για φούσκωμα | Χρόνος ψησίματος : 20-25′ | Βαθμός δυσκολίας : Μέτριος | Μερίδες : ανάλογα τα σκεύη ποπυ θα χρησιμοποιηθούν για το ψήσιμο

Υλικα 230γρ. Βούτυρο 82% λιπαρά (όχι μαργαρίνη)
1200γρ. Αλεύρι τύπου 00
6 αυγά
450ml γάλα
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη ή 25γρ. Φρέσκια
400γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. αλάτι
150γρ. Γιαούρτι πρόβειο ή sour cream
2 βανιλέττες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120γρ. Σταφίδες ξανθές
150γρ. Αποξηραμένα φρούτα διάφορα

TipΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το γλάσο
2 κούπες ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία
Πρώτα από όλα θα δημιουργήσουμε ένα είδος προζύμι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων να γίνει χλιαρό. Χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη τα αυγά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πρόσθετουμε στο γάλα, τα αυγά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι ή τη sour cream και τη βανίλια.
Αρχίζουμε και κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα κάτι λιγότερο από τη μισή ποσότητα άλευρου που έχουμε στη συνταγή μας. Η ζύμη θα πρέπει να έχει την πυκνότητα γιαουρτιού.
Καλύπτουμε το μείγμα με μεβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.
Αφού φουσκώσει προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά (λίγο λίγο) και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει πια  η ζύμη στα χέρια. Μπορούμε να το κάνουμε στο μίξερ με τον γάντζο αν έχουμε στη διάθεσή μας το οποίο είναι πιο ξεκούραστο. Η ζύμη θα είναι μαλακή, απαλή, αλλά και κολλώδης, ελαφρά μαστιχωτή.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε 6-7 κ.σ. αλεύρι και ρίχνουμε τις σταφίδες και τα ξηρά φρούτα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλευρούν καλά. Έτσι θα παραμείνουν σε όλη την επιφάνεια του ψημένου μείγματος και δεν θα πέσουν στον πάτο με το ψήσιμο. Τα προσθέτουμε στη ζύμη και ζυμώνουμε να διασκορπιστούν.
Καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες σε ζεστό μέρος
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις ισόποσες δόσεις και φτιάχνουμε αυτοσχέδιες φόρμες όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω με αντικολλητικό χαρτί και τα κλασσικά ράμκιν.

Στη Ρωσία έχουν ειδικές ξύλινες περίτεχνες φόρμες που ονομάζονται Pasochnitsa για να φτιάξουν αυτό το υπέροχο τσουρεκόγλύκισμα, μάλιστα επάνω «γράφονται» τα θρησκευτικά σύμβολα, με τα γράμματα ΧΒ από το Christos Voskres (Христос воскрес), όπου στα ρωσικά σημαίνει «Χριστός Ανέστη».

Μην σας πτοήσει η έλλειψη της ειδικής φόρμας pasochnitsa. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την τέλεια συνταγή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε φόρμα. ή ακόμα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φόρμα για πανετόνε ή και απλά χαρτί αντικολλητικό όπως φαίνεται πιο κάτω.

Και πάμε στο τελικό φούσκωμα. Αφήνουμε να πάρουν και πάλι τον όγκο τους στις φόρμες που τις έχουμε «ψηλώσει» με το χαρτί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν να ξεφορμάρουμε και διακοσμήσουμε.


Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό λεμονιού και ελάχιστο νεράκι. Το γλάσο πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστο για να σταθεί πάνω στα Kulich.

Καλό Πάσχα ή Христос воскрес!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-