ΠΙΤΕΣ

Kiymali Pide

Πάντα τα ταξίδια και δε τα γευστικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα φετίχ μου, ίσως το μεγαλύτερο - τι να κάνω, ομολογώ τις αδυναμίες μου.

Ίσως γιατί ψάχνοντας τις γέυσεις γνωρίζεις κουλτούρες και συνήθειες ανθρώπων που δεν υπάρχουν σε κανένα μάθημα ιστορίας ή γεωγραφίας.Σήμερα θα πάω στην Αντιόχεια και θα σας καλέσω να δοκιμάσουμε την Kiymali Pide.Γενικά με το όνομα Pide στη γειτονική χώρα έχουμε να δοκιμάσουμε πολλές πεντανόστιμες γεμίσεις πάνω στην επίπεδη και αφράτη ζύμη που χαρακτηρίζει την πίτα αυτή.

Το γνωστό στην Ελλάδα πεϊνιρλί, στην Τουρκία είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη Pide. Η γνωστή ζύμη σε σχήμα βάρκας, έχει διάφορες παραλλαγές: με τυρί (πεϊνίρ στα Τουρκικά, οπότε λέγεται πεϊνιρλί), κασέρι, κιμά, σπανάκι και kasar (Τούρκικη έκδοση του cheddar), με τυρί και παστράμι ή με τυρί και sucuk (λουκάνικο).

Η Kiymali Pide είναι μια επίπεδη ψωμένια φωλιά γεμιστή με κιμά και λαχανικά. Η Pide της Τουρκίας αποτελεί το αργοψημένο μεν- fast food δε, αγαπητό όταν ψήνεται και κόβετε σε λωρίδες, ζεστό και πικάντικο λιγουρευτό έδεσμα, γεμάτο άρωμα ανατολής. Υπάρχουν μάλιστα καταστήματα που λέγονται “Pideci” και ετοιμάζουν και πωλούν, μόνο αυτές τις νόστιμες πίτες συνοδευόμενες από σαλάτα Piyaz (σαλάτα φασολιών) ή Shepherd’s Salad (σαλάτα του βοσκού).

Υπάρχει και η βερσιόν, με αυγό, το οποίο προστίθεται προς το τέλος του ψησίματος (ή κατόπιν) και “ψήνεται” από το καυτό pide. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας φημίζεται για τα pide της και σε όλη την Πόλη υπάρχουν πολλά εστιατόρια που είτε ανάμεσα στις άλλες σπεσιαλιτέ της περιοχής όπως το λαχματζού, είτε αποκλειστικά, ετοιμάζουν τις πεντανόστιμες βαρκούλες.

Καταγωγή: Τουρκία | Προετοιμασία: 30 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: για 6 άτομα, 2 μεγάλα τεμάχια

Υλικα
Για τη ζύμη
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.σ. αλάτι
14γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
220γρ. νερό (1 κούπα περίπου)
45ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος (το ιδανικό είναι το μίγμα των δύο)
100γρ. πιπεριά πράσινη κομμένη σε μικρά καρέ
2 μέτριες ντομάτες, χωρίς σπόρους κομμένες σε κύβους
15ml χυμός λεμονιού
15ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αβγό
Διαδικασία 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Ανακατεύουμε τη μαγιά ώσπου να διαλυθεί σε ένα μπολ με μισή κούπα χλιαρό νερό. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώσπου να αφρίσει.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μίγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και δουλεύουμε το μίγμα με τα χέρια έως ότου να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν δείτε πως η ζύμη κολλάει πολύ και δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε προσθέστε ακόμα μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ζυμώστε.
Τυλίγουμε το μπολ με τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό – όχι καυτό σημείο για μία ώρα να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ προετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, πάντα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το χυμό λεμόνι και αλατοπιπερόνουμε. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και τον αναμιγνείουμε καλά με τα σοταρισμένα λαχανικά. Χωρίζουμε τη ζύμη ισόποσα σε δύο μπάλες. Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σχήματα οβάλ διάστασεων 20Χ40εκ. και πάχους ½ εκατοστό.
Γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά αφήνοντας 1,5εκ. στην άκρη ζύμης ώστε να τη γυρίσουμε προς τα μέσα και να δημιουργήσουμε τοίχωμα.
Βάζουμε τις βαρλούλες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Χτυπάμε ελαφρά το αβγό με λίγο νερό και περνάμε τα μέρη της ζύμης που είναι χωρίς γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Κόβουμε σε λωρίδες και σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-