Η πολυθόρυβη γαλοπούλα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού χωρίς μυστικά που θα πετύχει σίγουρα ακόμα και αν κάνετε το εγχείρημα για πρώτη φορά.

Αρωματισμένη με πορτοκάλι και μήλο, κανέλα και γαρύφαλλο μυρίζει Χριστούγεννα και η ζουμερή σάρκα με την κριτσανιστή πέτσα θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ακόμα και αν η γαλοπούλα μας δεν είναι χωριάτικη.

Χώρα Προέλευσης: Διεθνές, (ως έθιμο η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα εμφανίστηκε στην Αγγλία) |Χρόνος Αναμονής: 12 ώρες έως και 3 ημέρες | Χρόνος Μαγειρέματος : 40 λεπτά για κάθε κιλό γαλοπούλας | Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο

Ακολουθείστε τα βήματα, ενώ τα tips θα σας βοηθήσουν κατά περίπτωση…. Έχουμε μια διαδικασία που θέλει μεράκι, αλλά μια φορά το χρόνο τη φτιάχνουμε!

υλικα3 ½-4 κιλά γαλοπούλα, καθαρισμένη από τα εντόσθια
Για τη μαρινάδα :
600 ml χυμό πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένο και όχι έτοιμο)
800 ml κρασί κόκκινο (όσο πιο γλυκό τόσο καλύτερα)
100 ml μπράντι
100 ml teriyaki ή σόγια (Θα τις βρείτε και τις 2 σάλτσες έτοιμες στο super market, σε
οικονομική τιμή)
Για το ψήσιμο :
200 ml Χυμός πορτοκαλιού
200 ml κρασί κόκκινο
2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 φλιτζάνι του καφέ μπράντι
1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη καστανή
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
5-6 φύλλα δάφνης
Καρφάκια γαρίφαλλου
½ κ.γ. κανέλλα
100 ml ελαιόλαδο
Για το γέμισμα :
1 πορτοκάλι ολόκληρο
2 μήλα μέτρια
Για την πέτσα :
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
Θυμάρι, ρίγανη, αλάτι

διαδικασια  Kάθε γαλοπούλα που θέλουμε να είναι ζουμερή και νόστιμη πρέπει να μαριναριστεί τουλάχιστον για 12 ώρες. Αν έχουμε τη δυνατότητα, τη μαρινάρουμε ακόμα και 3 ημέρες πριν το ψήσιμο και τη διατηρούμε στην ψύξη κλείνοντας καλά με μεμβράνη. Αν δεν έχουμε το χρόνο αυτό θα αφήσουμε τη γαλοπούλα να μαριναριστεί για 12 ώρες, δηλαδή από το προηγούμενο βράδυ.

  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Επιλέγουμε ένα σκεύος με ψηλά τοιχώματα στο οποίο η γαλοπούλα που θα διαλέξουμε να χωράει στριμωγμένη. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα, κλείνουμε με μεμβράνη και φυλάσσουμε στο ψυγείο.
  • Πριν το ψήσιμο βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε το πορτοκάλι και τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας.
  • Αναμιγνύουμε το βούτυρο με το φρέσκο τυρί και τα μυρωδικά. Βάζουμε τα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από την κοιλιά, ανάμεσα στην πέτσα και τη σάρκα. Πολύ προσεκτικά διαχωρίζουμε ουσιαστικά την πέτσα και σπρώχνουμε το μείγμα να απλωθεί κάτω από την πέτσα.

TipΑυτό θα κάνει την πέτσα κριτσανιστή και θα προστατεύσει τη σάρκα να μείνει ζουμερή.

Τέλος αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά του ψησίματος σε ένα μπολ και το ρίχνουμε πάνω στην γαλοπούλα και μάλιστα στο σκεύος που θα την ψήσουμε. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο αφού την κλείσουμε με αλουμινόχαρτο.

TipΌλα τα πουλερικά πάνω από 2,5 κιλά χρειάζονται να τα σκεπάζουμε όταν γίνονται ψητά. Έτσι θα πετύχουμε να μην καεί η επιφάνεια και να ψηθεί η σάρκα έως μέσα. Υπολογίζουμε για κάθε κιλό γαλοπούλας 40 λεπτά.

  • Ανοίγουμε όσο συχνά μπορούμε το φούρνο μας (το ιδανικό είναι κάθε 15 λεπτά) και περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού τη γαλοπούλα.
    Τα τελευταία 20 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει.
    Εάν έχουμε θερμόμετρο κατάλληλο για ψητά, ελέγχουμε τη θερμοκρασία στη μεριά του στήθους και όταν φτάσει 75-80ο C η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Επίσης εάν επιλέξετε κατεψυγμένη γαλοπούλα, η ένδειξη βρίσκεται στην κόκκινη βαλβίδα, η οποία υπάρχει καρφωμένη όπως την αγοράζουμε.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κα αφήνουμε 15 λεπτά πριν να την κόψουμε να σταθεί. Αν την κόψουμε αμέσως θα χάσει τα υγρά της και θα στεγνώσει.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————-