Ο κόσμος την σημερινή εποχή ανησυχεί συνεχώς για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα καθώς και τις συνέπειες που φέρουν στον οργανισμό μας. Με μεγάλη μου λύπη τους ενημερώνω πως η μεταλλαγμένη τοματούλα στο τραπέζι τους αποτελεί το λιγότερο κακό.

Στο ταξίδι των γεύσεων και διατροφικών συνηθειών στον κόσμο σημειώνονται «λιχουδιές» που για πολλούς από εμάς θα ήταν σίγουρα ακόμα και η οπτική επαφή λόγος στομαχικής ναυτίας σε έκταση. Θα δούμε παρακάτω μερικά από αυτά σε εικόνες και θα εξηγήσουμε τι είναι το καθένα και που συνηθίζεται να τρώγεται, γι’ αυτό προειδοποιώ πως καλύτερα να απομακρυνθούν όσοι δεν αντέχουν την αίσθηση της απόλυτης αηδίας… Στο κάτω κάτω καλό είναι να γνωρίζουμε τα περίεργα του κόσμου. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε φέρει η ζωή. Τουλάχιστον να ξέρεις τι μπορεί να αποφύγεις…

1. Fugu (pufferfish)


Μία λιχουδιά στη Ιαπωνία, το fugu περιέχει μέσα στα εσωτερικά του όργανα, κυρίως στο συκώτι του, μια νευροτοξίνη γνωστή ως τετροδοτοξίνη. Εάν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να παραλύσει και να προκαλέσει ασφυξία σε έναν άνθρωπο. Ευτυχώς για τους καταναλωτές , στην Ιαπωνία ο νόμος υπαγορεύει στους chef να περάσουν 3 χρόνια λεπτομερούς εκπαίδευσης πριν να τους επιτραπεί να μαγειρέψουν το συγκεκριμένο ψάρι.

2. Giant Bullfrog


Το αναφερόμενο αμφίβιο καταναλώνεται στην Ναμίμπια, όπου χαρακτηρίζεται ως εορταστικό πιάτο. Μπορεί να τρώγεται σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου και μόνο όταν έχει ωριμάσει, αυτό συμβαίνει διότι οι νέοι βάτραχοι που δεν έχουν ζευγαρώσει φέρουν μία τοξίνη που έχει την ιδιότητα να προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.

3. Ackee


Το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα είναι μία επικίνδυνη λιχουδιά. Μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια μόνο αν είναι πλήρως ώριμα και γίνει η συγκομιδή πριν ανοίξει και αποκαλυφθούν οι μαύροι σπόροι του, οι οποίοι είναι τοξικοί. Περιέχουν υπογλυκίνη, ένα δηλητήριο το οποίο προκαλεί εμετό.

4. Sannakji


Αυτό το αγαπημένο πιάτο της Κορέας απαρτίζεται από μωρά χταποδάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια ενώ είναι ακόμα ζωντανά και σερβίρονται αμέσως. Εφόσον οι βεντούζες είναι ακόμα ενεργές τα πλοκάμια μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των πελατών και να τους πνίξουν. Συνεπώς οι καταναλωτές πρέπει να μασούν καλά και να καταπίνουν γρήγορα.

5. Blood Clams


Αποφύγετε τα συγκεκριμένα μύδια που ευδοκιμούν στα νερά της Κίνας, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες οστρακοειδών μπορούν να ζουν σε περιβάλλον χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο και προκειμένου να λάβουν τα συστατικά απαραίτητα για την επιβίωση τους τρέφονται συχνά με ιούς και βακτήρια όπως ηπατίτιδα Α , ηπατίτιδα Ε, τύφο και τον ιό της δυσεντερίας.

6. Hakarl


Ένα παραδοσιακό πιάτο της Ισλανδίας , το hakarl αποτελείται από καρχαρία Greenland από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η επιδερμίδα, έχει κρεμαστεί και αφεθεί να ξεραθεί στον ήλιο για 6 μήνες. Αυτός ο τύπος καρχαρία δεν διαθέτει ουροποιητικό σύστημα, συνεπ’ως όλες οι ακαθαρσίες και τοξίνες καθαρίζονται μέσω του δέρματος. Άρα σε καμία περίπτωση να μην καταναλωθεί ωμό.

7. Casu Marzu


Ένα μαλακό με καταγωγή από τη Σαρδηνία τυρί, φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα το οποίο αφήνεται ακάλυπτο κατά την περίοδο ωρίμανσης του επιτρέποντας σε μύγες να γεννήσουν αβγά μέσα του. Τα εκκολαπτόμενα σκουλήκια συμμετέχουν στην διαδικασία της ζύμωσης του τυριού. Ωστόσο, οι προνύμφες όταν καταναλωθούν μπορούν να διαπεράσουν τα τοιχώματα του εντέρου του ανθρώπου προκαλώντας του σοβαρές ασθένειες και δυσφορία.

8. Echizen Kurage


Αυτή η δηλητηριώδεις τσούχτρα τρέφεται με τόνο, για αυτό τον λόγο οι Ιάπωνες την θεωρούν λιχουδιά. Αφού αφαιρεθούν τα τοξικά τμήματα μπορεί να καταναλωθεί άφοβα εάν μαγειρευτεί σωστά.

9. Fesikh


Αυτό το ψάρι αποτελεί ένα παραδοσιακό πιάτο στην Αίγυπτο κατά την ανοιξιάτικη εορτή γνωστή ως Shem el-Nessim. Το συγκεκριμένο ψάρι αποξηραίνεται στον ήλιο και συντηρείται σε αλάτι για περίπου έναν χρόνο πριν να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

10. Cassava (manioc)


Αυτός ο βολβός βρίσκεται κυρίως στην Αφρική καθώς και στην νότια Αμερική και συχνά χρησιμοποιείται να την παρασκευή χυμών, ζυμών, cakes και chips. Τα φύλλα του και η ρίζα του εμπεριέχουν κυανίδιο, συνεπώς εάν δεν μαγειρευτεί σωστά ή καταναλωθεί ωμό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

11. Monkey brains


Διαθέσιμα ευρέως στην Ασία το μυαλό πιθήκου μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βραστό ή ψημένο. Η βρώση μυαλού μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια Variant Creutzfeldt-Jacob, η οποία είναι αθεράπευτη και προκαλεί θανατηφόρα εκφυλισμένη νευρολογική διαταραχή. Με απλα λόγια αν καταναλώσει κάποιος μυαλό θα ατροφήσει το δικό του!

12. Pangium Edule


Γνωστό και ως «το φρούτο που σε ανακατεύει», το φρούτο pangiumedule είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο διότι περιέχει υδροκυάνιο. Πρέπει να καταναλωθεί αφού βραστεί χωρίς το κέλυφός του και μουλιαστεί σε νερό ή βραστεί και θαφτεί για να ωριμάσει μέσα σε μπανανόφυλλα και στάχτη για ένα μήνα.

13. Elderberries


Τα συγκεκριμένα βατόμουρα είναι ασφαλή προς κατανάλωση μόνο όταν έχουν ωριμάσει πλήρως και έχουν μαγειρευτεί σωστά χωρίς τα φύλλα τα κλαδιά και τους σπόρους τα οποία περιέχουν κυάνιο. Η βρώση άγουρων ή ωμών βατόμουρων μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια ή ακόμη και σε επιληπτικές κρίσεις.

14. Raw Cashews


Είναι άγνωστο στους περισσότερους πως τα «ωμά» cashews τα οποία μας είναι οικία έχουν μαγειρευτεί στον ατμό για να τους αφαιρεθεί μία επικίνδυνη χημική ουσία, την ουρουσχιόλη. Το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να βρεθεί και στον δηλητηριώδη κισσό, υψηλή συγκέντρωση του οποίου είναι θανάσιμη.

15. Red Kidney Beans


Τα αναφερόμενα φασόλια περιέχουν φυτοαιμογλουτινίνη η οποία είναι τοξική αν καταναλωθεί. Συνεπώς, τα φασόλια αυτά πρέπει να βραστούν το λιγότερο για 10 λεπτά πριν την κατανάλωση διότι αν βραστούν για λιγότερο χρόνο ο βρασμός ενισχύει την δραστικότητα της τοξίνης.

16. Rhubarb Leaves


Τα rhubarb leaves περιέχουν οξαλικό οξύ, ένα διαβρωτικό οξύ που έχει την δυνατότητα να σχηματίσει κρυστάλλους στα νεφρά όταν καταναλωθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, ναυτία, διάρροια, πόνο στα μάτια, καούρα στη στοματική κοιλότητα καθώς και στον οισοφάγο και κόκκινη ουρία.

17. Apricot Seeds


Τα φρούτα ως επί των πλείστων είναι υγιεινά για τον οργανισμό, αλλά στα περισσότερα οι σπόροι τους σε μεγάλη ποσότητα είναι θανάσιμοι. Οι σπόροι του βερίκοκου περιέχουν κυανιογόνους γλυκοζίτες οι οποίοι αφού μεταβολιστούν από το σώμα μας μετατρέπονται σε υδροκυάνιο. Για παράδειγμα στην Τουρκία όπου οι βερικοκιές βρίσκονται σε αφθονία πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από υπερβολική κατανάλωση βερίκοκων.

18. Durian


Αυτό το διαβόητα δύσοσμο φρούτο, το οποίο είναι διαδεδομένο στην νοτιοανατολική Ασία περιέχει σπόρους γεμάτους από κυκλοπροπενικά λιπαρά οξέα, τα οποία είναι τοξικά αν δεν μαγειρευτούν. Επίσης, ο συνδυασμός αυτού του φρούτου με αλκοόλ καθιστά το μεταβολισμό των τοξινών του πιο δύσκολο για τον οργανισμό.

19. Silver Stripe Blaasop


Ενώ δεν αποτελεί σπάνιο είδος το συγκεκριμένο ψάρι είναι πολυτέλεια στη Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Το συκώτι του, το δέρμα του και τα άλλα όργανα του είναι εξαιρετικά τοξικά έχοντας να την δυνατότητα να προκαλέσουν αρτηριακής φύσεως προβλήματα καθώς και θανατηφόρα παράλυση.

20. Star Fruit


Για οποιονδήποτε με προβληματικά νεφρά 100 μλ. από τον χυμό αυτού του φρούτου αποτελούν μοιραία διότι εμπεριέχουν νευροτοξίνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τα νεύρα.