Είμαστε ερωτευμένοι με τη σκέψη του ότι μέσα στα πιο απλά πράγματα, κρύβονται οι μεγαλύτερες απολαύσεις! Αυτό που τις διακρίνει, εμπλουτίζοντάς τις με ιδιαίτερη αξία, είναι το ότι με την πρώτη ματιά είναι καλά κρυμμένες.Αυτή ακριβώς η λογική είναι εκείνη που ταιριάζει απόλυτα και στις γαστρονομικές απολαύσεις. Έτσι, κάτι απίστευτα απλό, μπορεί να κρύβει γευστική πολυπλοκότητα, καλά κρυμμένη στα μεσογειακά υλικά που μόνο αυτή η τοπογεωγραφία μπορεί να δώσει.

Η μπρουσκέτα μπορεί να ξεκίνησε ως ένα έδεσμα της «cucina povera», που σημαίνει της φτωχικής κουζίνας στη γειτονική μας χώρα, αλλά σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο chic τρόπους για να παρουσιαστεί ένα ορεκτικό ή πιο απλά ένας ελληνικός μεζές.

Η καταγωγή της μπρουσκέτας χάνεται στο βάθος των χρόνων και εκτός από κάποιες σποραδικές αναφορές, οι μελετητές υποθέτουν πως γεννήθηκε κάπου ανάμεσα στη ζώνη της Τοσκάνης και του Λάτσιο.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στην προέλευση του όρου «bruschetta» (μπρουσκέτα), προέρχεται από το ρήμα «bruscare» που στη Ρωμανική διάλεκτο σημαίνει «ψητό στα κάρβουνα», μια τεχνική μαγειρικής διαδικασίας αρχέγονη, σχεδόν όσο και ο άνθρωπος.

Η φέτα ψωμιού – πολλές φορές μπαγιάτικο – ντύνεται και αρωματίζεται. Ντύνεται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και αρωματίζεται με το σκόρδο, ξεροψήνεται, τραγανίζει και είναι έτοιμη, πανέτοιμη να φιλοξενήσει τα καλύτερα!

Στην Τοσκάνη τη λένε Φεττούντα (Fettunta), ενώ λίγο πιο νότια την ονομάζουν Πανούντο (Panunto) και αν φτάσουμε μέχρι την περιφέρεια του Πεδεμόντιο θα συναντήσουμε την μπρουσκέτα Σόμα ντάϊ (Soma d’aj), όλες τους ηλιοκαμένες, όλες τους διαφορετικές μέσα στην απλότητα των υλικών που συνοδεύονται.

Έτσι, την περίφημη βαρκούλα την ταξιδέψαμε από την Ιταλία και τη φέραμε στην Ελλάδα και πολύ καλά κάναμε.

Ένα ποτήρι μπύρα, ένα ποτήρι κρασί ή ένα ουζάκι… παίζουν σαγηνευτικά ανάμεσα στα ελληνικά αλείμματα και τις μπρουσκέτες. Και είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι με τη σκέψη του ότι μέσα στα πιο απλά πράγματα, κρύβονται οι μεγαλύτερες απολαύσεις!

Για ακόμα περισσότερες γαστρονομικές απολαύσεις ανακαλύψτε τα προϊόντα Hellenic Gourmet στα Hellenic Duty Free Shops!