Στο πρώτο κείμενο της στήλης αυτής, που τα θέματα της θα στρέφονται γύρω από το κρασί, θα μάθουμε τι είναι το κρασί και θα ανακαλύψουμε τα διαφορετικά στυλ κρασιών που υπάρχουν.

Το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό που προκύπτει από την αλκοολική ζύμωση χυμού σταφυλιού (γλεύκους). Η αλκοολική ζύμωση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα σάκχαρα του σταφυλιού μετατρέπονται σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα (CO2), με την βοήθεια κάποιων μικροοργανισμών που ονομάζονται ζυμομύκητες ή απλά ζύμες. Η ζύμες, που ζουν μόνο όταν υπάρχει διαθέσιμο οξυγόνο, χρησιμοποιούν τα σάκχαρα σαν πηγή ενέργειας. Κατά την ζύμωση εκτός από την αλκοόλη και το CO2 δημιουργούνται και τα υπόλοιπα συστατικά του κρασιού όπως τα αρώματα η γλυκερίνη και τα οξέα.

Ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τα κρασιά χωρίζονται σε τρία στυλ. Τα ελαφρά κρασιά (αυτά που δεν είναι αφρώδη ή ενισχυμένα), τα αφρώδη κρασιά και τα ενισχυμένα. Ανάλογα με το χρώμα διακρίνονται σε λευκά, ροζέ και κόκκινα.

Τα περισσότερα κρασιά ανήκουν στην κατηγορία των ελαφρών οίνων. Το αλκοόλ τους κυμαίνεται μεταξύ 8% και 15%. Μπορεί να είναι ξηρά, ημίξηρα/ημίγλυκα και γλυκά. Παράδειγμα τέτοιων κρασιών είναι τα ερυθρά ξηρά κρασιά της Βουργουνδίας, τα ροζέ κρασιά από την Νεμέα και τα λευκά γλυκά κρασιά Sauternes από το Μπορντώ.

Τα αφρώδη κρασιά είναι αυτά που μέρος του CO2 (φυσαλίδες) που παράγεται κατά την ζύμωση έχει εγκλωβιστεί στο κρασί. Τα αφρώδη κρασιά μπορεί να είναι ξηρά ημίξηρα/ημίγλυκα ή γλυκά. Παράδειγμα αφρωδών κρασιών είναι η Σαμπάνια (Champagne) από την Γαλλία*, η Cava (Κάβα) από την Ισπανία και το Asti από την Ιταλία.

Ενισχυμένα (λικέρ) λέγονται τα κρασιά στα οποία έχει προστεθεί καθαρή αλκοόλη σε κάποιο στάδιο την παραγωγής τους. Τα κρασιά αυτά έχουν αλκοόλ που κυμαίνεται από 15% έως 21%. Μπορεί να είναι ξηρά , ημίξηρα/ημίγλυκα και γλυκά. Παραδείγματα ενισχυμένων κρασιών** είναι τα Sherry (σέρυ) από την Ισπανία και τα Port (Πόρτ) και η Madeira (Μαδέρα) από την Πορτογαλία.

 

Tip

 

 

 

* Για να μπορεί ένα κρασί να λέγεται Σαμπάνια πρέπει να παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne) της Γαλλίας και από τρεις συγκεκριμένες ποικιλίες (PinotNoir, PinotMeunier & Chardonnay). Οποιοδήποτε κρασί παράγεται εκτός αυτής της περιοχής δεν μπορεί να ονομάζεται Σαμπάνια αλλά αφρώδης οίνος.

** Το Ελληνικό γλυκό κρασί Μαυροδάφνη Πατρών ανήκει στην κατηγορία των ενισχυμένων κρασιών.