Απαλή μουσική, άνθρωποι όλων των ηλικιών συρρέουν στα μαγαζιά, σοκολατάκια, λουλούδια, κάρτες γεμάτες συναισθήματα αγάπης, συντροφικότητας, φιλίας και ερωτισμού γεμίζουν το κάδρο της ημέρας, είναι 14 Φεβρουαρίου. Η πλειοψηφία του πλανήτη γιορτάζει την ημέρα μαζί με τα αγαπημένα της άτομα. Ωστόσο, οι λόγοι που υφίσταται η συγκεκριμένη εορτή είναι το ίδιο ασαφής όσο και καθαυτό το συναίσθημα του έρωτα.

Πηγές υποστηρίζουν πώς η αρχή της γιορτής βρίσκεται στα παγανιστικά έθιμα του 3ου αιώνα π.Χ. όταν στην Ρώμη τελούνταν τελετές για γονιμότητα γνωστές ως Parentalia και Feralia από τις 13 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18. Γιόρταζαν την μετάβαση των νεαρών στην ενηλικίωση αποδίδοντας φόρος τιμής στην Lupercal , την λύκαινα που ανέθρεψε τον Ρωμύλο και τον Ρέμο. Παράλληλα, προς τιμήν της Juno Februata Θεάς των γυναικών και του γάμου κοπέλες έβαζαν το όνομα τους μέσα σε κουτιά και δοχεία από τα οποία οι νέοι τραβούσαν στη τύχη ένα όνομα.

Οι νέοι και τα κορίτσια που έβγαιναν ζευγάρι θεωρούνταν σύντροφοι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το οποίο ξεκινούσε το Μάρτιο. Αν και τέτοια παιχνίδια αποσκοπούσαν στη σεξουαλική ικανοποίηση, δεν ήταν ασυνήθιστο για τα ζευγάρια να καταλήξουν τελικά σε γάμο. Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.

Όσον αφορά την χριστιανική οπτική είχαν υπάρξει τουλάχιστον 7 μάρτυρες ονόματι Valentinus εκ των οποίων μόνο 3 έχει αποδειχθεί ιστορικά το έργο τους, αλλά ακόμα και σε αυτές τις προσωπικότητες είναι αμφιλεγόμενο κατά πόσο πρόκειται για αλήθεια ή μύθο.

Η πιο δημοφιλής εκδοχή φαίνεται να είναι αυτή του Αγίου Ιερέα της Ρώμης, η ημερομηνία της γέννησης του δεν είναι γνωστή, μολαταύτα είναι γνωστό πως o Saint Valentinus μαζί με τον Saint Marius και την οικογένεια του βοήθησαν πολλούς μάρτυρες κατά τη διάρκεια των διωγμών που υπέστησαν υπό την κυριαρχία του Claudius II. Την εποχή εκείνη η Ρώμη εμπλεγμένη σε αιματηρές εκστρατείες είχε ανάγκη από στρατό. Ωστόσο, οι νέοι δεν ήταν πρόθυμοι να ενταχθούν στις λεγεώνες. Ο αυτοκράτορας πιστεύοντας ότι αυτό οφείλεται στους συναισθηματικούς δεσμούς των ανδρών με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή με τις οικογένειές τους ακύρωσε όλους τους γάμους και αρραβώνες εντός της πόλης της Ρώμης. Ωστόσο, οι Saint Valentinus και Saint Marius συνέχισαν να τελούν γαμήλιες τελετές στα κρυφά. Υποστηρίζεται πως μετά την τελετή τους έδινε πάντοτε να φάνε γλυκά με βάση το μέλι, συμβολικά ώστε η ζωή τους να είναι γλυκιά και να ρέει απαλά όπως αυτό. Μέλι με καρύδια και κανέλα ήταν το γαμήλιο γλυκό, έθιμο που έχει μείνει μέχρι και σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Όταν το ανακάλυψε το αυτοκράτορας αρχικά προσπάθησε να προσηλυτίσει τον άγιο στον παγανισμό, στη συνέχεια αποτυγχάνοντας τον σκοπό του τον φυλάκισε Όσο ήταν φυλακισμένος ο ιερέας ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακα του, την Julia την οποία θεράπευσε. Την ημέρα πριν από την εκτέλεση του ο ιερέας της έγραψε ένα σημείωμα που έμελλε να μείνει ανυπέρβλητο μέσα στο πέρασμα των χρόνων, «Από τον Βαλεντίνο σου».

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πιο σημαντικό δώρο έρωτα στον κόσμο, αυτό είναι το Taj Mahal στην Ινδία. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Shahjahan ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους. Παραμένει ως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου υπάρχει κοσμοσυρροή στο σημείο αυτό, παρά το ότι χτίστηκε από έναν Ινδό. .

Αν υπάρχει κάτι το όποιο πρέπει να μας μείνει από αυτή την ιστορία είναι πως η αγάπη πρέπει να εκφράζεται με όποιο δυνατό τρόπο χωρίς φόβο ή δισταγμούς, εξάλλου ποτέ δεν ξέρεις που θα ρίξει ο Έρωτας τα βέλη του….. Σοκολατένια Όνειρα, στιγμές γλυκιές… Happy Valentine’s Day!

Tags : food blog