Λιακάδα, παιχνίδια, πράσινο….. τι λείπει; Γίνεται πικνίκ χωρίς σχάρα; Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να ψήνουν κρέατα και λαχανικά πάνω από μία σχάρα … Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος όμως δεν αποτελεί μοντέρνο εύρημα. Στην πραγματικότητα οι Αρχαίοι Έλληνες το έκαναν πριν από 3.000 χρόνια!

Πρόσφατα η αρχαιολόγος Hruby Julie του Dartmouth College παρουσίασε στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής τα αποτελέσματα της έρευνας της, για τους τρόπους που έψηναν οι Αρχαίοι Έλληνες. Η έρευνα της επικεντρώθηκε στη χρήση αρχαίων δίσκων για σούβλες (κάτι σαν πέτρινες ψησταριές) και σχαρών της μυκηναϊκής εποχής στην Ελλάδα.

Στο παρελθόν, αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως δοχεία μαγειρέματος συχνά πετιούνταν από τους ερευνητές στις αρχαιολογικές εγκαταστάσεις, ενώ αντικείμενα πολυτελείας όπως βάζα ή κοσμήματα έχριζαν της απόλυτης προσοχής. Αντιθέτως, η Hruby αποφάσισε να ρίξει μία δεύτερη ματιά στα προαναφερόμενα προκειμένου να λύσει ορισμένα αρχαιολογικά ερωτήματα. Οι επιστήμονες βέβαια γνώριζαν πως οι δίσκοι διέθεταν σούβλες για το κρέας (έρχονται τα πρώτα σουβλάκια οεοεο!!!), ωστόσο δεν γνώριζαν αν το κρέας ψηνόταν απευθείας στους δίσκους πάνω από φωτιά ή αν τοποθετούνταν αναμμένα κάρβουνα και από πάνω οι δίσκοι με το κρέας να ψήνεται από πάνω.

Όσον αφορά τις τρυπητές σχάρες οι οποίες ήταν σαν στρογγυλό ταψί με χαμηλά τοιχώματα προορίζονταν για το ψήσιμο ψωμιού, παρατήθηκε πως η μία τους πλευρά ήταν λεία και η άλλη με μικρές τρύπες. Συνεπώς, οι ερευνητές δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν την ακριβή χρήση τους.

Για να την επίλυση των προβλημάτων αυτών η Hruby στράφηκε σε μία ευφάνταστη πηγή, τον κεραμικό Connie Podleski στο Oregon College of Art and Craft. Αναμιγνύοντας αμερικάνικο πηλό για να μιμηθούν το τραχύ, χαλικώδη μυκηναϊκό πηλό αναδιαμόρφωσαν νέους δίσκους και σχάρες με τις ακριβείς προδιαγραφές των πρωτότυπων και τα δοκίμασαν σε ανοιχτή φωτιά.

Τα αποτελέσματα αυτού του ευφυέστατου πειράματος, απάντησαν στις ερωτήσεις των ερευνητών. Όταν οι σούβλες με το κρέας τοποθετούνταν στην επιφάνεια των δίσκων πάνω από τη φωτιά δεν κατάφερναν να ψηθούν σωστά. Αντίθετα, όταν έβαλαν αναμμένα κάρβουνα στην επιφάνεια των δίσκων και έβαλαν τις σούβλες ακριβώς από πάνω το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Συνεπώς, ο ρόλος των δίσκων ήταν κάτι σαν φορητό μπάρμπεκιου κατά τη διάρκεια των Μυκηναϊκών πικ-νικ. Όσον αφορά τις σχάρες η Hruby διαπίστωσε κατά τη διάρκεια του ψησίματος πώς το ψωμί κόλλαγε στη λεία πλευρά της σχάρας, ενώ από την άλλη πλευρά κόλλαγε πιο δύσκολα.

Με αυτό τον τρόπο συλλογίστηκε πως επρόκειτο για ένα πρωτόγονο αντικολλητικό τηγάνι με τις τρύπες να βοηθούν στη διασπορά του λαδιού σε όλη την επιφάνεια της σχάρας.Δεν θέλω να το παρακουράσω, απλά σαν γνήσιος Έλληνας να ευχαριστήσω την επιστήμονα που πραγματοποίησε την έρευνα για το ελληνικό αρχαίο μπάρμπεκιου και να συμπληρώσω το τελικό συμπέρασμα . «ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΨΙΔΙΑ ΉΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!»…. «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!!!!»

Tags : food blog