Μετά από ένα αρκετά δύσκολο και κρύο χειμώνα, είδαμε επιτέλους λίγο ήλιο και θυμηθήκαμε τις λιακάδες αυτής την χώρας. Για να μπούμε λίγο σε ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή διάθεση πάμε να ανακαλύψουμε έναν νησιώτικο αμπελώνα, αυτόν της Σάμου.

Η Σάμος, εκτός από τις παραλίες με το απέραντο γαλάζιο και τα γραφικά σοκάκια, έχει να επιδείξει και ιδιαίτερο οινικό πλούτο, Στο νησί εκτείνεται ένας από τους ομορφότερους αμπελώνες της χώρας. Το μεγαλύτερο τμήμα των αμπελιών, είναι φυτεμένα σε πεζούλες, και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, και κυρίως στις περιοχές Βαθύ και Καρλόβασι ενώ ένα μικρό τμήμα βρίσκεται στο Πυθαγόρειο.

Η λευκή ποικιλία που καταλαμβάνει το 95% των 18.000 στρεμμάτων αμπελώνων του νησιού είναι το Μοσχάτο Άσπρο που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του περίφημων σαμιώτικων γλυκών κρασιών που φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Σάμος (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Στη Σάμο, που αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη Ονομασία Προέλευσης της Ελλάδος, ο μόνος παραγωγός είναι η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου που συγκαταλέγεται στους πιο αξιόλογους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς παγκοσμίως. Η συνεταιριστική αυτή Ένωση έχει καταφέρει να κάνει το γλυκό σαμιώτικο κρασί τον πιο γνωστό ελληνικό οίνο στο εξωτερικό, εντάσσοντας τα κρασιά αυτά στο πάνθεον των εξαιρετικών γλυκών κρασιών της παγκόσμιας παραγωγής**.

Τα κρασιά κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες, τα Vin Doux’, τα Vin Doux Naturel και τα Vin Naturellement Doux, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής. Τα ‘Vin Doux’ είναι τα γλυκύτερα κρασιά, με ευχάριστο άρωμα, υψηλό αλκοόλ και φρεσκάδα αλλά τους λείπει πολυπλοκότητα και δυνατότητα για μακρόχρονη παλαίωση. Τα Vin Doux Naturel, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται σταφύλια από αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων, είναι λιγότερο γλυκά από τα Vin Doux Πρόκειται για κρασιά με περισσότερη πολυπλοκότητα και μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης. Για τα Vin Naturellement Doux χρησιμοποιούνται σταφύλια από τους καλύτερους αμπελώνες που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο των οποίων ο τρύγος γίνεται όταν έχουν ωριμάσει πλήρως και λιάζονται για 7 έως 10 ημέρες. Αυτά τα κρασιά είναι τα καλύτερα που παράγονται στο νησί, με πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, φινέτσα και συχνά επωφελούνται από την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια.

Γενικότερα τα γλυκά κρασιά από την Σάμο εμφανίζουν μέτρια οξύτητα, έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, περγαμόντου, φλουδών πορτοκαλιού, ροδάκινου και άνθη εσπεριδοειδών όταν είναι φρέσκα που εξελίσσονται σε αρώματα σταφίδας, σύκων, αποξηραμένων βερίκοκων, ξηρών καρπών και μαρμελάδας όσο παλαιώνουν. Απολαύστε τα με φρουτοσαλάτες, αποξηραμένα φρούτα, τάρτες φρούτων, τιραμισού, cream brulle, ελαφριά άσπρα γλυκά, γλυκά ταψιού αλλά και με δυνατά τυριά.

 

Tip

 
*Τα ξηρά κρασιά που παράγονται στην Σάμο, που καταλαμβάνουν ελάχιστο ποσοστό της συνολικής παραγωγής και είναι συνήθως λευκά, φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ Πλαγιές Αμπέλου (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και πρόκειται για ελαφριά, ευχάριστα, φρουτώδη κρασιά που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα.

** Tip: Η σχέση τιμής ποιότητας των κρασιών είναι εξαιρετική ιδίως αν συγκρίνουμε τις τιμές με αυτές αντίστοιχων γλυκών κρασιών άλλων περιοχών του εξωτερικού.

Tip