Πρωτοχρονιά, η πρώτη μέρα του καινούργιο έτους, όνειρα, ελπίδες και χαρά αναζωπυρώνονται καθώς γιορτάζουμε αυτό το γεγονός με τους αγαπημένους μας. Στον Δυτικό κόσμο η πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη που η πρωτοχρονιά δεν συμπίπτει με τη δική μας;

Στον Δυτικό κόσμο η πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη που η πρωτοχρονιά δεν συμπίπτει με τη δική μας;

Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Επίσημα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει ασπαστεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο όπως και οι δυτικές χώρες, όμως η Κινεζική Πρωτοχρονιά δεν συμπίπτει την 1η Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο διότι βασίζεται στο ημερολόγιο που επινοήθηκε από τον Κινέζο αυτοκράτορα Χουανγκντί το 2637 π.Χ.. Αποτελεί σύμπραξη του ηλιακού καθώς και του σεληνιακού ημερολογίου, βασιζόμενο εν μέρη από τις φάσεις της σελήνης. Κατά τους εορτασμούς λαμβάνουν μέρος καλλιτεχνικές παραστάσεις,ρίψη πυροτεχνημάτων, των οποίων το φως και ο θόρυβος διώχνουν τα κακά πνεύματα, παρελάσεις με ομοιώματα ζώων ,με κυριότερο το ζώο που θα χαρακτηρίσει το νέο έτος, π.χ. το 2016 είναι το Έτος του Πιθήκου. Το Κινέζικο ζώδιο, αλλάζει την Κινεζική Πρωτοχρονιά, η οποία σύμφωνα με το Σεληνιακό Ημερολόγιο είναι στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Στο κινέζικο ωροσκόπιο ο πίθηκος είναι το 9ο κατά σειρά ζώδιο και ο αριθμός 9 στην κινέζικη παράδοση σχετίζεται με την υψηλή διανόηση και εξυπνάδα. Μάλιστα, από τα 12 ζώδια, είναι το πιο «ανθρώπινο» και αυτό που εκτιμούν περισσότερο στην Ανατολική φιλοσοφία. Η επίδραση του πιθήκου κάνει τη χρονιά του ευνοϊκή για όσους ασχολούνται με τις τέχνες και τη διανόηση. Επιπλέον, ο πίθηκος από τη φύση του είναι πολύ παιχνιδιάρης και του αρέσει το χιούμορ και ο μιμητισμός, οπότε η χρονιά του πιθήκου θα ωφελήσει και όσους ασχολούνται με παιχνίδια και σπορ. Την πρωτοχρονιά παράλληλα διοργανώνονται εμποροπανηγύρεις στους τοπικού ναούς με την παρουσία ψυχαγωγίας, φαγητού και τέχνης. Επιπλέον , αποτελεί μια ευκαιρία επανασύνδεσης της οικογένειας σε ένα δείπνο. Στην νότια Κίνα στα τραπέζι υπάρχουν 10 πιάτα εκ των οποίων δύο από αυτά περιλαμβάνουν τυρί από σόγια και ψάρι, αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι δύο λέξεις είναι ομόηχες των λέξεων «πλούσιος/άφθονος». Από την άλλη πλευρά στη βόρεια Κίνα ένα πιάτο γνωστό ως ντάμπλινκς προετοιμάζεται με την συμβολή όλων των μελών τς οικογένειας.

Ιαπωνική Πρωτοχρονιά

Στην Ιαπωνία το ημερολόγια τους είναι παρόμοιο με το Κινεζικό το οποίο είναι χωρισμένο σε 24 δεκαπενθήμερες περιόδους άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αγροτικές τους εργασίες. Από το 1873 εισήγαγαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο απλά με την χρονολόγηση να ξεκινά από το 660 π.Χ.. Κατά την Πρωτοχρονιά υποδέχονται το Θεό του νέο έτους ονόματι Τασιγκάμι διακοσμώντας το σπίτι τους με ένα ιερό σχοινί με λευκές κορδέλες, οποίο τοποθετείται στην εξώπορτα της κατοικία δηλώντας την κατά αυτό τον τρόπο προσωρινή κατοικία του Τασιγκάμι και διώχνουν τα κακά πνεύματα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή Ομισόκα όπως ονομάζεται στην γλώσσα τους συρρέουν στους ναούς και τα ιερά του Σίντο φορώντας κιμονό προκειμένου να ακούσουν τις καμπάνες να χτυπούν 108 φορές τα μεσάνυχτα. Χορευτές με παραδοσιακές στολές προσφέρουν αξιομνημόνευτες καλλιτεχνικές παραστάσεις. Στο δείπνο μαζεύονται οικογένειες σε ένα σπίτι για να γιορτάσουν μαζί την έναρξη του νέου έτους ευχόμενοι «Akemashite omedetou gozaimasu!»- Ευτυχισμένο το νέο έτος! Γεύονται τοσικόσι σόμπα μία γιορτινή παραλλαγή των νούντλς, τα οποία συμβολίζουν την μακροζωία διότι το φυτό από το οποίο λαμβάνουν το αλεύρι επιβιώνει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σε κάθε πρόποση σηκώνουν τα ποτήρια με το σάκε και φωνάζουν χαρούμενοι «Kanpai!»- Στην υγειά μας!

Αιγυπτιακή Πρωτοχρονιά

Κατά την αρχαιότητα ο πολιτισμός, η θρησκεία καθώς και η ζωή της Αιγύπτου εξαρτώνται από τον γνωστό ποταμό Νείλο, συνεπώς, η Πρωτοχρονιά των Αιγυπτίων συμβαίνει με την υπερχείλιση του που συμβαίνει μία φορά τον χρόνο. Το φαινόμενο το υπολόγιζαν μέσω της παρατήρησης του άστρου Σείριος, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για ηλιακό σύστημα το οποίο απέχει από εμάς 8,4 έτη φωτός, αυτό είναι που λέμε φωτεινός γείτονας. Το «άστρο» αυτό γινόταν ορατό περίπου στα μέσα του Ιουλίου. Ο θρύλος που συνδέεται με τη Πρωτοχρονιά και το Νείλο αναφέρει πως ο Θεός Ρα ανάγκασε τη Θεά του πολέμου Σάκχμετ να πιει νερό από τον ποταμό μέχρι που λιποθύμησε. Με αυτόν το τρόπο έσωσε το ανθρώπινο είδος από την καταστροφή που θα έφερνε η Θεά. Στην τωρινή εποχή με την πλειονότητα του αιγυπτιακού λαού να είναι Ισλαμιστές η Πρωτοχρονιά-Maulid ή Mawlid προέρχεται από το Ισλαμικό ημερολόγιο ως η ημέρα που ο Προφήτης Mahammad γεννήθηκε το 570 μ.Χ στη πόλη της Μέκκα. Η πρωτοχρονιά γιορτάζεται με υπό το φως της ημισελήνου με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φαγητό και την επίσκεψη σε σπίτια για να ευχηθούν «Kol Sana We Enta Tayeb» στους αγαπημένους τους. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με αφθονία κρέατος. Στα παιδιά δίνουν γλυκίσματα σε σχήμα κούκλων, για τα κορίτσια κοπές ντυμένες με όμορφα φορέματα και για τα αγόρια φιγούρες πάνω σε άλογα.

Πρωτοχρονιά στις Ινδίες

Η ινδουιστική πρωτοχρονιά, σημαίνει την αφύπνιση της Γης, από την χειμερινή νάρκη, γι’ αυτό και πάντα συμπίπτει με τους ανοιξιάτικους μήνες. Για την πλειοψηφία των Ινδουιστών, είναι στις 26 Μαρτίου, αλλά στην Ινδία εορτάζεται σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες. Η φυλή των Μαλαγιάλις, εορτάζουν την Vishu, την Πρωτοχρονιά στις 14 Απριλίου. Οι Ινδουιστές του Κασμίρ, εορτάζουν την Navreh, στις 10 Μαρτίου, ενώ οι κάτοικοι της Βεγγάλης, στις 13 Απριλίου. Η πρωτοτυπία των Ινδουιστών δεν έγκειται μόνο στις διαφορετικές ημερομηνίες που γιορτάζεται η έλευση του Νέου Έτους, αλλά και στα διαφορετικά ημερολόγια. Σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, Hindu Saka, φέτος οι Ινδουιστές θα καλωσορίσουν το έτος 1933! Αλλοι ινδουιστές, όπως στο Νεπάλ, ακολουθούν το ημερολόγιο, Bikram Sambat, σύμφωνα με το οποίο η νέα χρονιά που έρχεται μας βάζει στο έτος 2067! Οι περισσότεροι όμως την πρωτοχρονιά συνηθίζουν να τρώνε Chettinad Aatu Kari Kuzhambu. Το να γράφεις σωστά ή να προφέρεις το όνομα αυτού του πιάτου είναι τόσο αγχωτικό, όσο και να το τρως. Αλλά μην ανησυχείς, στην πραγματικότητα σημαίνει Chettinad Κάρυ με Αρνί (ή κάτι τέτοιο, απ’ ό,τι μου λένε). Η κουζίνα Chettinad είναι άλλη μία απ’ τις τοπικές κουζίνες της Ινδίας, και η συγκεκριμένη (από την νότια πολιτεία της Tamil Nadu) ανταγωνίζεται την Andhra για τον τίτλο της “πιο καυτερής κουζίνας της Ινδίας”. Παίρνει το όνομά της από την κοινότητα Chettiyar που, επειδή ήταν έμποροι, ανέπτυξαν την δικιά τους ιδιαίτερη κουζίνα, αρκετά διαφορετική από των άλλων Tamil.