FOOD BLOG

Παρίσι: Boutique Zαχαρωτής Αρχιτεκτονικής

Μέχρι πρότινος μας ήταν γνωστή η έκφραση haute couture που σημαίνει υψηλή ραπτική, εκείνοι όμως που έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δημιουργίες του Pierre Hermé μιλούν πλέον για την Haute patiserrie.

Το γαλλικό περιοδικό Vogue τον αποκαλεί «Πικάσο» της ζαχαροπλαστικής, ενώ η Herald Tribune τον κατατάσσει μεταξύ των εκατό πιο ταλαντούχων ανθρώπων του πλανήτη. Άλλοι απλά αρκούνται στο να περιμένουν δημιουργώντας μεγάλη ουρά στην οδό 72 rue Bonaparte -75006 Paris, έως και 40 λεπτά ώστε να αποκτήσουν τους πολυπόθητους γλυκούς πειρασμούς. Γεγονός είναι πως σαν παρατηρητής, αν δεν γνωρίζεις πως πρόκειται για boutique γλυκών, σίγουρα θα παραπλανηθείς θεωρώντας πως όσοι βγαίνουν με τις κομψές συσκευασίες, έχουν ψωνίσει κάτι που έχει να κάνει με την παριζιάνικη μόδα.

Η αλήθεια είναι πως η μικρή boutique μοιάζει περισσότερο με κοσμηματοπωλείο, όχι μόνο από τη χρωματική πανδαισία των λιλιπούτειων γλυκισμάτων, αλλά και από το μέγεθός της, όπου συνολικά δεν ξεπερνά τα 40 τμ. Ίσως έτσι να ενισχύεται η εντύπωση του ότι εκεί μέσα φυλάσσεται κάτι πολύτιμο.

Αισθητική minimal όχι μόνο στη διακόσμηση του χώρου αλλά και στο food styling των σοκολατοζαχαρένιων πειρασμών. Ο Pierre Hermé ξεκίνησε το ταξίδι στη ζαχαροπλαστική στα 14 χρόνια του, ενώ έγινε κατ΄ αρχήν γνωστός για τα περίφημα macaroons και τις σοκολάτες, καθώς αργότερα τα περισσότερα από τα γλυκά του έγιναν περιζήτητα αφού χαρακτηρίζονται από την αρμονία των γευστικών τους αντιθέσεων.

Tα ηδονικά αφράτα «κουμπιά» γεμισμένα στη μέση με μεθυστική ganache από γεύσεις σαφώς σοκολάτας στην πρωτοκαθεδρία, βανίλιας, καφέ, framboise, μέντας, καραμέλας, macaroons υφάλμυρου βουτύρου, μέντας, φινετσάτου τριαντάφυλλου, κομψής τρούφας, μέντας ή βασιλικού τσαγιού, φράουλας, μανταρινιού με ελαιόλαδο Μεσογείου, γιασεμιού και τόσων άλλων…. Όποιος ευλογηθεί να γευτεί τα αυθεντικά γαλλικά macaroons –τα οποία ευτυχώς έντιμοι ζαχαροπλάστες τεχνίτες με μεράκι παρασκευάζουν και στην Αθήνα – ευθύς αντιλαμβάνεται γιατί το στρογγυλό αυτό γλυκάκι προκαλεί εκρήξεις συναισθημάτων.

Μου πήρε περισσότερο από 15 λεπτά να αποφασίσω τι θα δοκίμαζα. Στριμωγμένη τις περισσότερες φορές, ακροβατούσα στις μύτες για να έχω το κατάλληλο οπτικό πεδίο στη βιτρίνα που απλώνονταν τα «κοσμηματάκια» με τα καρτελάκια επεξήγησης.

Οι σοκολάτες είναι οι επόμενες στις αφίξεις των προτιμήσεων σε ταμπλέτες, nougatines, μικρά σοκολατάκια, καρεδάκια, τάρτες, croquants, sticks, σνακ σοκολάτας, παγωτά και σορμπέ, καθώς κι ένα σωρό επιδόρπια βασισμένα στις πιο περιώνυμες ποικιλίες σοκολάτας, από τα καλύτερα cru του πλανήτη….χάθηκα, ενώ οι σιελογόνοι αδένες υπερλειτούργησαν σκανδαλιστικά.

Βέβαια όλα καλά, αλλά οι τιμές των γλυκών μάλλον τσιμπημένες ακόμα και για τους Γάλλους φανατικούς οπαδούς του γνωστού pastry chef. Οι διαθέσιμες συσκευασίες είναι δύο και επιλέγονται μάλλον βάση του βαλαντίου που έχουμε στη διάθεση μας. Η μικρή συσκευασία των 7 τεμαχίων macarons κοστίζει σχεδόν 20 ευρώ, η μεγάλη με τα 24 τεμάχια φτάνει στα 50, ενώ τα γλυκίσματα τύπου τάρτες ή οι σοκολατένιοι συνδυασμοί αγγίζουν τα 8 ευρώ ανά τεμάχιο.

Λίγα μέτρα από το εκλεπτυσμένο ζαχαροπλαστείο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σουλπίκιου. Ακόμα και τα χειμωνιάτικα πρωινά θα δείτε στα παγκάκια τους περαστικούς να απολαμβάνουν τις δημιουργίες του Pierre Hermé ως αδιαφιλονίκητοι εραστές μιας τέτοιας γευστικής εμπειρίας.

Τα plaisir sucres εντυπωσιάζουν, ενώ τονίζεται η σοκολάτα γάλακτος από μια ποικιλία υφών και αισθήσεων. Τραγανό φύλλο σοκολάτας, εύθραυστα φουντούκια, λεπτές γκοφρέτες, ganache σοκολάτας και σοκολάτα γάλακτος σαντιγί.

Άποψη των γλυκισμάτων, παραταγμένων στη βιτρίνα, έτοιμα να χωθούν στις κομψές συσκευασίες.

Η διακριτική μινιμαλίστικη ταμπέλα που φέρει το όνομα του pastry chef φιγουράρει πάνω από την πόρτα του ζαχαροπλαστείου στον ήσυχο δρόμο της rue Bonaparte στον αριθμό 72. (πρωινή & απογευματινή άποψη)

Τα διάσημα macaroons σε close up, χορταστικά & λαχταριστά, μαγεύουν με χρώματα και το άρωμά τους.

( … αξίζει να σημειώσω, πως αφού την πρώτη ημέρα δεν μπορούσα να φωτογραφίσω τη βιτρίνα που ήταν γεμάτη κόσμο που περίμενε, την επομένη ήμουν εκεί στις 8 το πρωί – όπως μπορείτε να δείτε από τη σκιά – ώστε να μπορέσω να έχω μια φωτογραφία μπροστά στη βιτρίνα του Pierre Hermè)

Γεγονός είναι πως σαν παρατηρητής, αν δεν γνωρίζεις πως πρόκειται για boutique γλυκών, σίγουρα θα παραπλανηθείς θεωρώντας πως όσοι βγαίνουν με τις κομψές συσκευασίες, έχουν ψωνίσει κάτι που έχει να κάνει με την παριζιάνικη μόδα.

Ευγενικοί και πρόθυμοι οι εργαζόμενοι στο Pierre Hermè τοποθετούν στις εκλεπτυσμένες συσκευασίες τα γλυκίσματα.

Ο Pierre Hermè σκανδαλίζει τον ουρανίσκο με το contrast υφών ανάμεσα στην pâte sable και τη λευκή ganache. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιεί βανίλια από τρεις περιοχές Μεξικό, Αϊτή & Μαδαγασκάρη και απογειώνει το άρωμα του γλυκού TARTE INFINIMENT VANILLE.