Πολύ συχνά συναντάμε τους όρους Παλαιός Κόσμος και Νέος Κόσμος όταν γίνονται αναφορές στην προέλευση αλλά και το στυλ κρασιών. Τι σημαίνουν λοιπόν αυτοί όροι και ποιες οινοπαραγωγικές περιοχές περιλαμβάνουν;

Αν έπρεπε να περιγράψουμε τις δύο αυτές έννοιες με μία λέξη, η λέξη Παράδοση θα περιέγραφε τον Παλαιό Κόσμο και η λέξη Μοντέρνο τον Νέο Κόσμο.

Παλαιός Κόσμος

Όλες οι χώρες τις Ευρώπης που παράγουν κρασί αποτελούν τον Παλαιό Κόσμο. Χώρες , ιδιαίτερα αυτές της Μεσογείου, όπου η παράδοση της παραγωγής κρασιών πάει πολύ πίσω στους αιώνες. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι κυριότερες οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης*. Το κύριο χαρακτηριστικό των κρασιών που παράγονται στην Ευρώπη είναι ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή προέλευσης. Οι περισσότερες ετικέτες των φιαλών αναφέρουν τις περιοχές και λιγότερο τις ποικιλίες από τις οποίες παράγονται. Για παράδειγμα τα λευκά κρασιά από την Βουργουνδία φέρουν το όνομα BourgogneBlancκαι όχι την λέξη Chardonnayπου είναι η ποικιλία από την οποία παράγονται.

Νέος Κόσμος

Στις χώρες του Νέου Κόσμου κατατάσσονται όλες οι άλλες οινοπαραγωγικές χώρες εκτός της Ευρώπης στις οποίες η οινοπαραγωγή αναπτύχθηκε πολύ αργότερα με έντονη την επιρροή από τις Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Η ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή ,η Αργεντινή και η Νότιος Αφρική είναι οι κυριότερες εξ’ αυτών, ενώ δυναμικά στον χώρο της οινοπαραγωγής μπαίνουν και χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα. Σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές χώρες, στις ετικέτες των κρασιών από τον Νέο Κόσμο τον σημαντικότερο ρόλο έχει η ποικιλία από την οποία παράγεται το κρασί και λιγότερο η περιοχή. Για παράδειγμα στα κόκκινα κρασιά από την ποικιλία Shiraz**, στην κοιλάδα της Barossaστην Αυστραλία, συνήθως τονίζεται στην ετικέτα η λέξη Shirazκαι λιγότερο η λέξη Barossa.

 

Tip

 

 

 

* Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι χώρες που παράγουν το περισσότερο κρασί παγκοσμίως

**Οι ερυθρή ποικιλία Syrah (σιρά) στις χώρες του Νέου Κόσμου λέγεται Shiraz (σιράζ).