Η ιστορία του BBQ αρχίζει σχεδόν παράλληλα με την ιστορία του «μαγειρεμένου» φαγητού προϊστορικά κι αν και θεωρείται παγκόσμια μέθοδος μαγειρικής, μετουσιώθηκε ουσιαστικά στο Νότο της Αμερικής. Φαγητό των «φτωχών», έχει δύο απλά συστατικά: υπομονή, μιας και το πραγματικό ψήσιμο παίρνει μέχρι και 15 ώρες και χαμηλή φωτιά – low n’ slow.

Στην ιστορία λόγο της φτώχειας στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες το κυνήγι του αγριόχοιρου είχε αναχθεί σε κοινωνικό γεγονός, αφού η οικογένεια που σκότωνε το θήραμα διοργάνωνε κάθε φορά ανοικτή συγκέντρωση για να το ψήσει και να το μοιραστεί με τους γείτονες.

Σήμερα αποτελεί ουσιαστικά ολόκληρη επιστήμη, που αφορά το είδος του κρέατος (άλλη φωτιά για κάθε κομμάτι), το μαρινάρισμα, το είδος φωτιάς (κοντά στη σχάρα ή μακριά), τη θερμοκρασία (συνήθως χαμηλή για να σιγοψηθεί, γι’ αυτό και απαιτεί αρκετή ώρα) αλλά και το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση (καλοψημένο ή με αίμα) Η ετυμολογία της λέξης BARBECUE (BBQ). «Ψησταριά» Οι περισσότεροι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η ρίζα της λέξης μπάρμπεκιου προέρχεται από τη λέξη barabicu που εντοπίστηκε σε ινδικούς λαούς της Αμερικής, η οποία παραφράστηκε στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους αποίκους σε barbacoa.

Παραδοσιακά η λέξη barbacoa σήμαινε ένα λάκκο στο έδαφος για ψήσιμο κρέατος. Περιλάμβανε επίσης ένα δοχείο κάτω από τη σχάρα έτσι ώστε οι χυμοί να μπορούν να κάνουν ένα πλούσιο ζωμό. Η διαδικασία μαγειρέματος διαρκούσε λίγες ώρες. Η λέξη barbacoa από την Καραϊβική μέσω τον Ισπανικών και Πορτογαλικών μετακινείται στη Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. Ενώ η τυπική σύγχρονη αγγλική ορθογραφία της λέξης barbecue ή τοπικές παραλλαγές ή συντομεύσεις του τύπου bar-bq, bbq, χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Ένας άλλος ισχυρισμός διευκρινίζει ότι ο όρος BBQ προήλθε από τη στιγμή που τα χάνια στην Αμερική πρόσφεραν εκτός από ύπνο και μενού με ψητό κρέας και συνοδεία μπύρας. Εξού και το “Bar,μπύρας και Cues”. Πιθανότατα το πρώτο μπάρμπεκιου ως μαγειρική μέθοδος, εφευρέθηκε από τους ινδιάνους, όταν θέλησαν να ψήσουν τα ψάρια, που έβρισκαν σε αφθονία στην Καραϊβική, ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη στα αγγλικά περίπτωση ψησίματος σε φωτιά, εμφανίζεται στο βιβλίο «A New Voyage Round the World» του William Dampier, που δημοσιεύτηκε το 1697. Και εκτός από τον τρόπο ψησίματος, έχουμε και την σος (σάλτσα) που την ονομάζουμε BBQ.

Μια σάλτσα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και θα την βρείτε σε κάθε ράφι σούπερ μάρκετ! Η καπνιστή της γεύση δένει τέλεια με τον τοματοπολτό, το ξύδι, την σάλτσα σόγιας, την ζάχαρη ή το μέλι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και μια ποικιλία συστατικών που διαφέρει από συνταγή σε συνταγή! Φυσικά η σάλτσα αυτή πρέπει να συνδυαστεί με οτιδήποτε ψητό κρεατικό, πουλερικό ή λαχανικό, μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα της Ασιατικής και αμερικάνικης Κουζίνας!

Υπάρχει όμως και μια παράδοξη βερσιόν της σάλτσας Μπάρμπεκιου και είναι η Φιλιππινέζικη σάλτσα μπανάνας (banana sauce) που δεν έχει ίχνος ντομάτας (γίνεται με μπανάνα, ζάχαρη, ξύδι, μπαχαρικά και κόκκινη χρωστική για να μοιάζει με κέτσαπ) που ξεκίνησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σαν λύση ανάγκης από την έλλειψη ντομάτας!

Νομίζω όπως πως θα μείνω φανατικά στη δική μας…και όταν λέω δική μας εννοώ ελληνική, πικάντικη, με την έντονη γεύση της γλυκιάς ντομάτας που μόνο η δική μας γη δίνει και το καπνιστό άρωμα που ντύνει κάθε μπουκιά.

Δείτε εδώ μια ενδιαφέρουσα συνταγή με BBQ Sauce BRAVA σε Video!