Τα επιδόρπια κρασιά είναι τα πιο δύσκολα κρασιά στην παρασκευή τους. Κάποια παράγονται με την προσθήκη αλκοόλης και ονομάζονται ενισχυμένα, ενώ άλλα με το λιάσιμο, την υπερωρίμανση των σταφυλιών ή την ευγενή σήψη.

Σπάνια πολλές φορές και ιδιαίτερα ακριβά, υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά στυλ από ελαφρώς γλυκά έως πολύ γλυκά. Τα Sauternes στο Μπορντώ, τα Tokaji στην Ουγγαρία και τα Port στην Πορτογαλία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα πασίγνωστων γλυκών κρασιών που οι τιμές τους όμως είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους καταναλωτές, ιδιαίτερα την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Μπορούμε όμως να βρούμε εξαιρετικά κρασιά από τον Ελληνικό αμπελώνα σε πολύ πιο προσιτές τιμές που ανταγωνίζονται επάξια σε ποιότητα πολλά κρασιά του διεθνή αμπελώνα.

Στην Σάμο παράγονται κάποια από τα καλύτερα γλυκά κρασιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του κόσμου με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας. Χρησιμοποιείται η λευκή ποικιλία Λευκό Μοσχάτο παράγοντας διάφορα στυλ κρασιών που χαρακτηριστικό τους είναι τα αρώματα φρέσκων και ώριμων φρούτων αλλά και λουλουδιών όταν είναι φρέσκα που εξελίσσονται σε αρώματα μελιού και αποξηραμένων φρούτων όσο παλαιώνουν. Από την ίδια ποικιλία παράγονται γλυκά κρασιά στην Ρόδο, την Πάτρα και την Κεφαλονιά που μοιάζουν με αυτά της Σάμου, ενώ μεγάλη παράδοση έχει και η Λήμνος όπου χρησιμοποιείται η ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Συνδυάστε όλα αυτά τα κρασιά με φρουτοσαλάτες, γαλακτομπούρεκο, τάρτες φρούτων, ψητά φρούτα, κομπόστες, αποξηραμένα φρούτα, βασιλόπιτα, τσουρέκια, μιλφέιγ αλλά και πολλά άλλα ελαφριά γλυκά.

Στην Πελοπόννησο, κυρίως στην Πάτρα αλλά και στην Κεφαλονιά παράγονται ερυθρά γλυκά κρασιά από την ποικιλία Μαυροδάφνη. Παρόλο που οι Μαυροδάφνες είχαν την φήμη απλών κατώτερων κρασιών ευρείας κατανάλωσης, τα τελευταία χρόνια έχουν παραχθεί αξιόλογα κρασιά που έχουν προέλθει από μακρόχρονη παλαίωση και εμφανίζουν αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βοτάνων, καφέ, σοκολάτας και καραμέλας. Συνδυάστε μια Μαυροδάφνη με αποξηραμένα φρούτα, γλυκά με βάση την σοκολάτα, γλυκά με κηρούς καρπούς, γλυκά ταψιού, και μελομακάρονα.

Στην Σαντορίνη παράγονται τα περίφημα Vinsanto από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι μετά από λιάσιμο των σταφυλιών. Είναι πολύπλοκα κρασιά με αρώματα αποξηραμένων φρούτων σταφίδας και ξηρών καρπών, με υψηλή οξύτητα που ισορροπεί με την γλυκύτητα και προέρχονται συνήθως από μακρόχρονη παλαίωση. Συνδυάζονται ευχάριστα με αποξηραμένα φρούτα, τιραμισού, ελαφριά γλυκά σοκολάτας, πουτίγκες, βασιλόπιτες και τάρτες ξηρών καρπών.

Γλυκά κρασιά παράγονται σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορες τιμές και από πολλές διαφορετικές ποικιλίες που αξίζει να τα δοκιμάσετε και να γιορτάσετε μαζί τους.

Tip
Τα γλυκά κρασιά είναι άριστοι συνδυασμοί και για τα περισσότερα τυριά καθώς η γλύκα των κρασιών ισορροπεί και απαλύνει την αλμύρα των τυριών. Μην διστάσετε λοιπόν να προσφέρετε στους φίλους κάποιο γλυκό κρασί με ποικιλία τυριών μετά το τέλος ενός γεύματος.