Εμείς οι Έλληνες είμαστε ο ένας πολιτισμός και οι Κινέζοι ο άλλος. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι ακριβώς μας αποκαλούν. Από σεβασμό στον πολιτισμό μας χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα (希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά. Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα.

Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου. Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».

Για τον άλλο μεγάλο πολιτισμό η χρονιά του Πιθήκου (Year of the Monkey) πλησιάζει! Οι Κινέζικες εορταστικές εκδηλώσεις Θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το Σεληνιακό Ημερολόγιο στις 8 Φεβρουαρίου 2016, οι προετοιμασίες παίρνουν θέση από Σανγκάι μέχρι και το Σαν Φραντσίσκο. Για το μεγαλύτερο μέρος του κινέζικου πληθυσμού (όπως και του ελληνικού για την πρωτοχρονιά) αυτή η εορτή αφορά αποκλειστικά το φαγητό. Από τα ντάμπλινγκς, στα πασίγνωστα νούντλς και στα εσπεριδοειδή φρούτα, κάθε φαγητό έχει σημασία καθώς αποτελεί σηματοδότηση για την χρονιά που ακολουθεί. Αυτή την εβδομάδα θα ερευνήσουμε τα σύμβολα που κρύβονται πίσω από μερικά πεντανόστιμα κινέζικα εορταστικά φαγητά.

Τα φαγητά του νέου έτους είναι παρόμοια με αυτά που καταναλώνονται και το υπόλοιπο χρόνο, αλλά με μια ιδιαίτερη έμφαση στο να φέρουν καλή τύχη στην ερχόμενη χρονιά. Τα ντάμπλινγκς για παράδειγμα τρώγονται καθημερινά στην Κίνα, για πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό. Αλλά τα ντάμπλινγκς του νέου έτους είναι ιδιαίτερα, με σχήμα που παριστά χρυσές και ασημένιες ράβδους με σκοπό να φέρουν πλούτη στο έτος που ακολουθεί. Τα φιστίκια παρουσιάζονται ως καρποί που ευθύνονται για τη μακροζωία, έτσι κατά τις γιορτές του νέου έτους μερικοί μάγειρες τα προσθέτουν ως γέμισμα στα ντάμπλινγκς. Ακόμα και το σχήμα των σπρινγκ ρολς θυμίζει αυτό της χρυσής ράβδου, οπότε προκύπτει ότι τα περισσότερα από αυτά τα φαγητά καταναλώνονται κατά το νέο έτος περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου.

Τα νουντλς έχουν μακρόχρονη ιστορία όσων αφορά την κινέζικη κουλτούρα: τα παλαιότερα νουντλς που γνωρίζουμε παγκοσμίως βρέθηκαν στην κίνα (όχι στην Ιταλία) και χρονολογούνται γύρο στα 4000 χρόνια πριν. Αλλά τα νουντλς της νέας χρονιάς φτιάχνονται με σκοπό να διευρύνουν το χρόνο ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην Κίνα ακόμα και τα φύλλα αποτελούν σύμβολο της μακροζωίας. Κατά την νέα χρονιά στο τραπέζι των περισσότερων οικογενειών, πράσινα φύλλα που μοιάζουν με μποκ τσόι σερβίρονται με τη συνοδεία μουστάρδας ως μια ευχή μακροζωίας για τους γονείς. Τα εσπεριδοειδή φρούτα παίρνουν μέρος στο γιορτινό τραπέζι, αφού υποτίθεται ότι προσφέρουν πλούτη, τύχη και κοινωνικό στάτους (οπότε τι μιλάμε για πορτοκάλι, τι για καριέρα στο χόλιγουντ είναι ένα και το αυτό). Αυτό συμβαίνει γιατί στην Κίνα επειδή οι λέξεις μανταρίνι για πολλούς ακούγεται παρόμοια με τη λέξη τύχη και το πορτοκαλί ακούγεται σαν τη λέξη χρυσό. Το πόμελο (στα ελληνικά φράπα) αποτελεί έναν πολύ κοντινό πρόγονο του γκρέιπφρουτ, που δεν παρατηρείται ιδιαίτερα στην Αμερική, αλλά καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη κινέζικη πρωτοχρονιά. Η καντονέζικη λέξη για το πόμελο ακούγεται παρόμοια με τις λέξεις ευημερία και STATUS.

Η πληρότητα είναι μια σημαντική έννοια κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Δεν σημαίνει μόνο μια καλή αρχή και το τέλος του έτους, σηματοδοτεί επίσης την ολοκλήρωση της εργασίας και της ζωής. Πολλά τρόφιμα που μαγειρεύονται και σερβίρονται σε όλη την Πρωτοχρονιά όπως ψάρι, κοτόπουλο, πάπια και καβούρια. Ακόμη και τα εσπεριδοειδή που παρουσιάζονται με τα φύλλα και τα κοτσάνια ακόμα πάνω τους, τα οποία εξασφαλίσουν την πληρότητα και την ισορροπία. Και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα γλυκά, τα οποία κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Τα επιδόρπια υπόσχονται μια γλυκιά ζωή στο νέο έτος. Τα κολλώδη κέικ ρυζιού που η γέμισή τους που δομείται από φιστίκια και σουσάμι, που αποτελούν δύο τρόφιμα τα οποία φέρνουν καλή τύχη. Και πολλά αρτοσκευάσματα με πολλές στρώσεις όπως τάρτες αυγού, συμβολίζουν την αυξανόμενη αφθονία του επόμενου έτους, ενώ το στρογγυλό σχήμα τους προσδίδει την οικογενειακή επανένωση. Οι μπομπονιέρες με τα ζαχαρωμένα καρύδια και τους σπόρους συμβολίζουν τη γονιμότητα, καθώς τα ζαχαρωμένα ρίζα λωτού που περιέχονται σε αυτές φέρνουν τύχη και ομορφιά σε όλη τη χώρα.