Εάν νομίζετε πως η ζάχαρη είναι η ανθυγιεινότερη ουσία που μπορείτε να φάτε τότε σας περιμένουν μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξάχθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπου επιστήμονες χορηγούσαν σε τρωκτικά λιπαρά μέσω διαφορετικών διατροφών κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το ερώτημα ήταν για το ποια είναι η πιο βλαβερή ουσία: η ζάχαρη ή τα σπορέλαια.

Το πείραμα εξελίχθηκε ως εξής: Η μία διατροφή περιείχε λιπαρά κυρίως κορεσμένα από έλαια καρύδας, ενώ στη δεύτερη ήταν κυρίως ακόρεστα και προέρχονταν από έλαια σόγιας. Παράλληλα, οι ερευνητές χορήγησαν δύο επιπλέον παραλλαγμένες διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οι οποίες περιείχαν φρουκτόζη. Τα αποτελέσματα έφεραν σε σύγχυση τους ειδικούς διότι αυτό που θα περίμενε ο καθένας, δηλαδή να παχύνουν περισσότερο τα τρωκτικά που τρέφονταν με φρουκτόζη δεν συνέβη.

Αντιθέτως τα τρωκτικά που εμφάνισαν σημάδια παχυσαρκίας και ανέπτυξαν την χειρότερη αντίσταση ινσουλίνης ήταν αυτά που τρέφονταν με τα έλαια από σόγια. Η διαφορά πάχους ήταν κατά 9% με αυτά που τρέφονταν με φρουκτόζη και κατά 25% από αυ΄τα που τρέφονταν με έλαια από καρύδα. Τα τρωκτικά που τους χορηγήθηκαν λιπαρά από τα έλαια σόγιας είχαν πιο χοντρά συκώτια και την υψηλότερη αντίσταση ινσουλίνης, συμπτώματα που οδηγούν σε διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί τα έλαια από σόγια επιφέρουν τέτοια καταστροφικά συμπτώματα στα τρωκτικά και σε κατ’ επέκταση σε εμάς , αφού τα γονίδια στο συκώτι μας λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως και στα τρωκτικά, αλλά υποθέτουν πως επηρεάζονται τα γονίδια που ρυθμίζουν τον τρόπο που το συκώτι μεταβολίζει τα λιπαρά και οδηγεί σε μερικό μεταβολισμό τους και στη συνέχεια στην παχυσαρκία.

Επίσης, παρατήρησαν πως με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και άλλα έλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο κ.λπ.. Συμπερασματικά, το ηθικό δίδαγμα είναι πως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό που μας βοηθά να τρώμε υγιεινά το οποίο να αποκαθιστά τα υπόλοιπα … Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «Παν μέτρον άριστον!»

Tags : food blog