Ο Βενεδικτίνος μοναχός, Dom Perignon, στην Καμπανία, ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε πώς συγκρατούνται οι φυσαλίδες μέσα στο κρασί. Αυτή ήταν η αρχή της δημιουργίας των πιο περίφημων αφρωδών κρασιών όλου του κόσμου.

Το όνομα Champagne μπορούν να το φέρουν μόνο κρασιά που παράγονται στην περιοχή της Καμπανίας της Γαλλίας.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι το Chardonnay, το Pinor Noir και το Pinot Meunier και για την παρασκευή της χρησιμοποιείται αποκλειστικά η ‘παραδοσιακή μέθοδος’ ή αλλιώς ‘methode Champenoise’. Χρησιμοποιούνται ξηρά κρασιά που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς αμπελώνες, διαφορετικές ποικιλίες και διαφορετικές χρονιές τα οποία αναμιγνύονται ανάλογα και τον τύπο της σαμπάνιας που πρόκειται να παραχθεί. Στα κρασιά αυτά προστίθεται ένα μίγμα σακχάρων και ζυμών με σκοπό να ξεκινήσει μια δεύτερη ζύμωση που ολοκληρώνεται μέσα στην φιάλη. Τα μπουκάλια αποθηκεύονται σε δροσερά κελάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ωριμάσουν και να δημιουργηθεί το πολύπλοκο και ιδιαίτερο άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζουν αυτά τα κρασιά.

Υπάρχουν αρκετά στυλ Σαμπάνιας με διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετικές τιμές. Όλα τα στυλ χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ με αρώματα φρούτων, μπισκότων ψωμιού και ξηρών καρπών.

Οι Non Vintage (NV) είναι σαμπάνιες που δεν προέρχονται από την ίδια χρονιά. Είναι οι πιο διαδεδομένες και συνήθως αυτές με τις πιο χαμηλές τιμές από τα άλλα στυλ. Οι Vintage προέρχονται από κρασιά μιας συγκεκριμένης χρονιάς και συνήθως παράγονται μόνο τις πολύ καλές χρονιές. Είναι πλουσιότερες και πιο πολύπλοκες από τις NV με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και αρκετά υψηλές τιμές. Για τις Blanc DeBlancs χρησιμοποιείται αποκλειστικά η ποικιλία Chardonnay. Τα κρασιά αυτά διακρίνονται για την φρεσκάδα τους όταν είναι νεαρές και γίνονται πλουσιότερες και πιο πολύπλοκες όσο παλαιώνουν. Οι Prestige Cuvee είναι οι καλύτερες Σαμπάνιες κάθε οίκου, οι πιο ακριβές και συνήθως είναι περιορισμένης παραγωγής . Μπορεί να είναι Vintage αλλά και Non Vintage. Η τάση αυτή ξεκίνησε με την Cristal και την Dom Perignon και υιοθετήθηκε από τα περισσότερα σπίτια τις Καμπανίας.

Οι Σαμπάνιες πρέπει να απολαμβάνονται δροσερές (6-8°C). Τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται για το σερβίρισμα έχουν το σχήμα τουλίπας (Flute) για να συγκρατούν τις φυσαλίδες. Τα ανοιχτά ποτήρια που μοιάζουν με μπολ παγωτού είναι ακατάλληλα για το σερβίρισμα οποιουδήποτε αξιοπρεπούς κρασιού.

Οι Σαμπάνιες δεν είναι μόνο τα κατάλληλα κρασιά για γιορτές και επετείους αλλά καταναλώνονται ευχάριστα όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλες τις περιστάσεις. Είναι ιδανικά κρασιά για απεριτίφ ανοίγοντας ένα γεύμα και εξαιρετικοί συνδυασμοί για πολλά φαγητά όπως τα όστρακα, τα ψάρια, το χαβιάρι το Foie gras, πιάτα με μανιτάρια, ελαφριά πιάτα πουλερικών αλλά και με κέικ και τάρτες. Μπορούν ακόμη να γίνουν βάση για την δημιουργία Coctail όπως το Κir Royal ( Champagne και Crème de Cassis) και το Bellini ( Champagne και χυμός ροδάκινου).

Tip

Σε όλον τον κόσμο παράγονται αφρώδη κρασιά, με την ίδια μέθοδο που παράγονται και οι Σαμπάνιες που μοιάζουν στα χαρακτηριστικά αλλά συνήθως δεν είναι τόσο πολύπλοκα. Οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από τις Σαμπάνιες, πολύ προσιτές και η σχέση τιμής ποιότητας εξαιρετική. Παραδείγματα τέτοιων κρασιών είναι τα Cremant που παράγονται σε όλη την Γαλλία, οι Cava στην Ισπανία και τα περισσότερα αφρώδη κρασιά από την Ρόδο την Ζίτσα στην Ήπειρο και την Μαντινεία στην Πελοπόννησο.