ΨΩΜΙΑ

Focaccia με λιαστή ντομάτα, ελιές και κουκουνάρι

Η φοκάτσια είναι καλύτερα να καταναλώνεται την ίδια μέρα.

Μπορεί όμως να διατηρηθεί στην κατάψυξη για μια εβδομάδα. Ιταλικής προέλευσης ψωμί , με καλή γεύση και πολλές χρήσεις στη κουζίνα

Καταγωγή: Ιταλία | Προετοιμασία: 15 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 20 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6

Υλικα
25 γρ. φρέσκια (νωπή μαγιά)
420 γρ. αλεύρι σκληρό (3 ½ φλιτζάνια)
260 γρ. νερό
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. χοντρό αλάτι.
120 γρ. τοματίνια μικρά
100 γρ. ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
90 γρ. κουκουνάρι
Βασιλικός, Θυμάρι, Ρίγανη
Διαδικασία 
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό το οποίο θα πρέπει να είναι έως και 40ο c. Σε μεγαλύτερη θερμοκρασία καταστρέφονται οι διογκωτικές της ιδιότητες. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη η οποία βοηθά τη δράση της μαγιάς. Την αφήνουμε στην άκρη για 10’. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο και πλατύ σκεύος δημιουργώντας ένα λακκάκι στη μέση. Στο multi χτυπάμε το λάδι με τα μυρωδικά και το αλάτι και προσθέτουμε το μείγμα στο αλεύρι. Προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε τα υλικά με το νερό ώστε να δημιουργηθεί μια ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10’ περίπου (ή σε μίξερ με αναδευτήρα ζύμης), μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
Την ξαναβάζουμε σε αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 1-1 ½ ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Την ξαναζυμώνουμε για μερικά λεπτά και τοποθετούμε τη ζύμη σε φόρμα τάρτας 25 εκ. στην οποία και έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα και την αφήνουμε να ξαναπάρει όγκο για 15’.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο και πατάμε στην επιφάνεια της ζύμης με τα δάχτυλα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε λακουβάκια. Απλώνουμε το υπόλοιπο λάδι με ένα πινέλο στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Προσθέτουμε τις ελιές και τα τοματίνια και ψήνουμε τη φοκάτσια για 20’ μέχρι να πάρει χρώμα. Τη βγάζουμε από τη φόρμα προσεκτικά και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Tip: Η φοκάτσια είναι καλύτερα να καταναλώνεται την ίδια μέρα. Μπορεί όμως να διατηρηθεί στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-