Χωρίς κατηγορία

Farfalle με κακάο & σως gorgonzola

Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο και το προτείνω για τους τολμηρούς της κουζίνας, όπου θα μείνουν ικανοποιημένοι με το δημιούργημά τους .

Παρ’ όλα αυτά εάν δεν υπάρχει όρεξη και χρόνος το πιάτο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί και με έτοιμα ζυμαρικά.
Όπως και αν το παρασκευάσουμε παραμένει μια ιδιαίτερη γευστική πρόταση που μπορεί να ενθουσιάσει τόσο το μάγειρα που δοκιμάζει τις δυνατότητές του, όσο και εκείνους που το γεύονται και απολαμβάνουν έναν έντονο συνδυασμό.

Καταγωγή: Ιταλία | Προετοιμασία: 5’ Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 8-10 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα
Υλικά για τα φρέσκα ζυμαρικά (έχουμε μια διαφοροποίηση υλικών από την κλασσική συνταγή ζυμαρικών, όμως η διαδικασία είναι ίδια και θα τη βρείτε στο τέλος της συνταγής)
360 γρ. αλεύρι από μαλακό στάρι τύπου 00
40 γρ. κακάο πικρό σε σκόνη
4 αβγά
1 πρέζα αλάτι
Εάν επιλέξουμε φρέσκα ζυμαρικά χρειαζόμαστε 400 γρ. από το είδος ζυμαρικών που θα επιλέξουμε.
Υλικά για τη σάλτσα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. τυρί gorgonzola (εναλλακτικά αλλά χωρίς να έχουμε την ίδια γεύση, χρησιμοποιούμε Μπλε τυρί Δανίας)
60 γρ. παρμετζάνα
1κ.σ. βούτυρο
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο & πιπέρι

*
Βασική συνταγή για φρέσκα ζυμαρικά.Ποσότητα ζυμαρικών για 4 άτομα:400 γρ. αλεύρι από μαλακό στάρι τύπου 00 (υπάρχει στο supermarket, και στους φούρνους)

4 αβγά
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία 
* Ετοιμάζουμε τη ζύμη για Pasta fresca όπως αναφέρεται παρακάτω, προσθέτοντας το κακάο. Κόβουμε σε μικρά παραλληλόγραμμα και πιέζουμε στη μέση κάθε ένα από αυτά, ώστε να δώσουμε το σχήμα πεταλούδας (Farfalle=πεταλούδες)
Βράζουμε τις farfalle σε αλατισμένο νερό λίγες λίγες, όπου όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού ξέρουμε πως είναι έτοιμα.
Εάν επιλέξουμε τα έτοιμα ζυμαρικά, τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Σε ένα άλλο σκεύος ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και ρίχνουμε την gorgonzolaθρυμματισμένη με τα χέρια. Προσθέτουμε την παρμετζάνα και το μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Η κρέμα δεν πρέπει να βράσει, απλά να ζεσταθούν τα υλικά ώστε να λιώσουν και να δώσουν μια ομογενοποιημένη σάλτσα τυριών. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χρόνοι για φρέσκα ζυμαρικά:
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 Λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 30 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 6-8 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτριο
Μερίδες : 4 άτομα

* Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη για την pasta χρειαζόμαστε μια μεγάλη επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας μας και την μηχανή Pasta που είναι χειροκίνητη, ιδανική για το σπίτι.
Στον πάγκο της κουζίνας φτιάχνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και δημιουργούμε ένα λακάκι στη μέση όπου και ρίχνουμε τα αβγά και το αλάτι. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε ώστε να γίνει η ζύμη ομοιογενείς και σφικτή. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη στο μίξερ με το φτερό. Κλείνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Κόβουμε τη ζύμη της pasta σε 4 κομμάτια και περνάμε από τη μηχανή το πρώτο και στο μεγάλο διάκενο της μηχανής. Διπλώνουμε στη μέση το ζυμάρι και το ξαναπερνάμε δεύτερη φορά. Κάνοντας τη διαδικασία αυτή αρχίζουμε και μειώνουμε το διάκενο σταδιακά, ώσπου να φτάσουμε το ζυμάρι μας να είναι περίπου στα 3 χιλιοστά. Κόβουμε και δημιουργούμε ζυμαρικά όπως farfalle (σχήμα πεταλούδας),ravioli, lasagna, casarecce. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε όσο είναι al dente.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-