Χωρίς κατηγορία

Fajitas γεμιστά με κιμά, άρωμα αρμπαρόριζας και βερίκοκα

Το Μεξικό είναι πολύ γνωστό εκτός των άλλων και για την πολύ μα πάρα πολύ καυτερή κουζίνα του.

’Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του Μεξικό είναι τα φαχίτας.
Η παράδοση τα απαιτεί φτιαγμένα από κρέας μοσχαρίσιο κυρίως και τορτίγιας (είδος μεξικάνικης πίτας από σιτάρι ή καλαμπόκι). Βέβαια στις μέρες μας με την μεγάλη επιρροή της αμερικάνικης κουλτούρας έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες αλλαγές κυρίως με το κοτόπουλο να αντικαθιστά το μοσχάρι, χωρίς βέβαια να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η αρχική τους βάση. Εμείς στη συνταγή έχουμε ρίξει τους “τόνους”, όποιος όμως θέλει να τους ανεβάσει δεν έχει παρά να ρίξει λίγο παραπάνω από το μ!πούκοβο ή το τσίλι…. φροντίστε για μια παγωμένη μπύρα στο τραπέζι… βοηθάει πολύ

Καταγωγή: Μεξικό | Προετοιμασία: 15΄Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 15-20’ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6

Υλικα
8 φύλλα τορτίγιας
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
350 γρ. κιμά χοιρινό
200 γρ. τυρί τσένταρ κομμένο σε κύβους.
120 gr. Πιπεριά πράσινη (κέρατο)
250 γρ. βερύκοκα σε κομμάτια μικρά
150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 ντομάτες μέτριες πολτοποιημένες στο multi
1 κ.σ. πελτέ
300γρ. ζωμό βοδινού
2 κ.σ. ζάχαρη
3-4 σταγόνες ταμπάσκο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα κάρυ
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
2 ψιλοκομμένα φύλλα αρμπαρόριζας (εκτός από τα κάποια καλά παντοπωλεία, αρμπαρόριζα θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια σε γλαστράκι)

Διαδικασία 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα βερίκοκα. Ρίχνουμε από πάνω τους τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για λίγα λεπτά.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και σοτάρουμε εκεί και τον κιμά με τα μπαχαρικά και το ταμπάσκο.
Σβήνουμε με το ζωμό, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας με τον πελτέ και σιγοβράζουμε για 15’, έως ότου να πιει το μείγμα τα υγρά. Προς το τέλος προσθέτουμε και την αρμπαρόριζα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενώνουμε το μείγμα του κιμά με το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα βερίκοκα και τις πιπεριές και προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα το τυρί τσένταρ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο με αέρα και γεμίζουμε το κάθε φύλλο τορτίγιας με 3 κ.σ. από το μείγμα. Βάζουμε τα τορτίγιας στο φούρνο και τα ροδοκοκκινίζουμε για 5 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά.
*Tip.Ένα μεξικάνικο πιάτο που φτιάχνεται συνήθως με λωρίδες από κόντρα μοσχάρι. Σήμερα θα δούμε μια παραλλαγή του με κιμά και βερίκοκα. Πικάντικο πιάτο, με κοντράστ γλυκού – αλμυρού που συνοδεύει απίθανα μια παγωμένη μπύρα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-