«Ο όρος «καπαμάς» έχει τουρκικές ρίζες και αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού «καπακωμένου», σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας. Το μαγείρεμα με τον τρόπο αυτό γίνεται σε σιγανή φωτιά και το κρέας κόβεται σε μικρότερα κομμάτια. Ο κλασικός καπαμάς φτιάχνεται με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, αλλά εμείς μπορούμε να τον φτιάξουμε και με κουνέλι, λαγό, κοτόπουλο, χταπόδι και φυσικά με χοιρινό κρέας».

Υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές του καπαμά, οι οποίες διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Άλλωστε ένα από τα αγαπημένα πιάτα της Κύπρου είναι το Κολοκάσι Καπαμάς που θα φτιάξουμε μια άλλη φορά. Έτσι έχουμε το κουνουπίδι καπαμά και τον ποντιακό «γκαπαμά», που φτιάχνετε με κρεμμύδι, λάχανο, ντομάτα. Σουπιές καπαμά, πατάτες καπαμά, κουνέλι, αρνί και κοτόπουλο καπαμά.
Σπεπασμένα όλα μαζί κατά τη διάρκεια μαγειρέματος, τα υλικά γεμίζουν αρώματα και νοστιμίζουν.

Καταγωγή : Τουρκία, Κύπρος | Προετοιμασία: 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 60-70′ | Βαθμός δυσκολίας : Εύκολο

Υλικα 1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες (αν το φτιάξουμε με αρνάκι που έχει μείνει από τη σούβλα θα υπολογίσουμε λίγο λιγότερο, καθώς και θα μειώσουμε τον χρόνο στη γάστρα)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (ιδανικά θα επιλέγαμε στακοβούτυρο που δίνει απίστευτο άρωμα στη συνταγή)
500 γρ. Μικρά κρεμμυδάκια
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
500ml ζωμό λαχανικών
250γρ. Τοματάκι ολόκληρο
1 ξυλάκι κανέλας
Λίγα φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
½ κ.γ. κανέλα
αλάτι και πιπέρι
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα κομμάτια κρέατος. (Αν φτιάχνουμε το φαγητό με αρνάκι που έμεινε από τη σούβλα της προηγούμενης ημέρας, δεν το αλατίζουμε, το αλευρώνουμε όμως καλά)
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ σκεύος το βούτυρο ή το στακοβούτυρο και σοτάρουμε το αρνάκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε το κρέας από το σκεύος που σοτάραμε και περνάμε από το σουρωτήρι για να καθαρίζουμε τα υπολείμματα.
Σοτάρουμε στο ίδιο σκεύος αυτή τη φορά τα κρεμμυδάκια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και πάλι τα κομμάτια του κρέατος και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας μια σάλτσα έτοιμη για ψήσιμο.
Μεταφέρουμε στη γάστρα τα σοταρισμένα υλικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 60-70 λεπτά στους 150 o C.
Η σάλτσα μελώνει και το πιάτο σερβίρεται υπέροχα με τηγανητές πατάτες ή πιλάφι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-