Χωρίς κατηγορία

Tacos με κιμά – Μεξικάνικη λιχουδιά

Η ιστορία της Μεξικάνικης κουζίνας αρχίζει το 1519, με την κατάκτηση της δηλαδή από τους Ισπανούς.

Οι Ισπανοί εντυπωσιάστηκαν από τη διαφορετική φιλοσοφία αλλά και από την ποικιλία της κουζίνας των Αζτέκων και μετέφεραν στην Ευρώπη τις διατροφικές συνήθειες αλλά και τα μοναδικά σε γεύση φρούτα και λαχανικά του Μεξικό.

Οι Ισπανοί με τη σειρά τους έφεραν στο Μεξικό της δικές τους διατροφικές συνήθειες και τα δικά τους ζώα (άλογα, χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και κοτόπουλα) και τρόφιμα (ελαιόλαδο, μπαχαρικά, μυρωδικά, ζάχαρη αλλά και διάφορα φρούτα και λαχανικά). Αυτή η μίξη των δύο πολιτισμών μας έδωσε την περίφημη “Μεξικάνικη κουζίνα” και το πιο αντιπροσωπευτικό ίσως φαγητό είναι το Tacos. Πικάντικο και δυναμικό, γεμάτο αρώματα, για κάποιους άκρως θεραπευτικό λόγω των μπαχαρικών-βοτάνων, μα πάνω από όλα νόστιμο. Συνοδέψε το με λίγο γιαούρτι και πράσινη σαλάτα και αφεθείτε στην καυτερή εμπειρία του τσίλι.

Καταγωγή: Μεξικό | Προετοιμασία: 10’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 55 λεπτά περίπου | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
16 τεμάχια Tacos shells από καλαμπόκι
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάστα ντομάτας
100 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
200 ml ζωμό λαχανικών
80 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών Tex Mex * (Σε αυτή την ποσότητα δεν είναι πολύ καυτερό, αν σας αρέσει η αψάδα του τσίλι βάλτε λίγο παραπάνω)
Φύλλα σαλάτας πράσινης σγουρής ή μαρούλι

Προαιρετικά υλικά για το γέμισμα από πάνω
Ψίχα ντομάτας αποφλοιωμένη
Καλαμπόκι γλυκό βρασμένο
Φασόλια κόκκινα βρασμένα
Πιπεριές κομμένες σε στικς
Ξινή κρέμα ή κρέμα τυρί
Τσένταρ τριμμένο (το τυρί που χρησιμοποιούν στη μεξικάνικη κουζίνα είναι δύσκολο να το βρούμε στη χώρα μας)

Για το Μεξικάνικο μείγμα μπαχαρικών
½ κ.γ. Μπούκοβο
1 κ.γ. τσίλι
1 κ.γ. Ρίγανη
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
2 κ.σ. κρεμμύδι σε νιφάδες
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)

Διαδικασία

Πλένουμε το κοτόπουλο καλά και το κόβουμε σε μακρόστενα sticks (μπαστουνάκια). Ξεκινάμε αναμειγνύοντας όλα τα υλικά του Μεξικάνικου μείγματος μπαχαρικών.
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ και ευρύ σκεύος και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τον κιμά, ανακατεύοντάς τον με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθούν τα μεγάλα κομμάτια.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό.
Κλείνουμε το καπάκι του σκεύους και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά.
Αναμειγνύουμε τις ντομάτες μεταξύ τους και τους προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών. Ρίχνουμε τις ντομάτες στον κιμά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα με το καπάκι ανοικτό και ανακατεύοντας τακτικά ώστε να εξατμιστούν τα υγρά.
Λίγο πριν σερβίρουμε, τοποθετούμε τα taco shells σε ένα ταψάκι και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 6-8 λεπτά στους 170ο C για να ζεσταθούν και να βγάλουν και πάλι το άρωμα του καλαμποκιού.
Γεμίζουμε τα tacos με τον κιμά και προσθέτουμε από επάνω όποιο από τα προαιρετικά υλικά μας αρέσει. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-