Η ιστορία λέει, ότι η παλαιότερη συνταγή στρούντελ χρονολογείται από το 1696, σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Μια βόλτα στα ζαχαροπλαστεία, στους φούρνους και στις καφετέριες της Βιέννης είναι αρκετή, για να γνωρίσουμε το αγαπημένο γλυκό των Αυστριακών.

Το Στρούντελ, το οποίο μπορεί κανείς να το βρει σε πολλές παραλλαγές, γλυκό, λιγότερο γλυκό, αλμυρό ή με τυρί, εμείς σήμερα θα το κάνουμε λίγο πιο Χριστουγεννιάτικο. Σε αυτό το γλυκό θα κλείσουμε αρώματα χειμωνιάτικα, ζεστά, δεμένα με τα φρούτα εποχής, θα φτιάξουμε μια γλυκιά αμαρτία για τις γιορτινές ημέρες. Άλλωστε το μαρτυρεί και το όνομά του strudel=δίνη… πάμε λοιπόν στη δίνη της απόλαυσης!

Καταγωγή: Αυστρία (Βιέννη) | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
2 φύλλα σφολιάτας (850γρ. περίπου και τα δύο φύλλα μαζί)
550γρ. μήλα πράσινα
250γρ. αχλάδια
Χυμό από 2 λάιμ
70γρ. σταφίδες κορινθιακές
50γρ. σύκα αποξηραμένα ψιλοκομμένα (Καλαμάτας)
40γρ λευκό φιλέ αμυγδάλου
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50γρ. καρύδια κοπανισμένα
100γρ. ζάχαρη καστανή
40ml. κονιάκ
80γρ. μπισκότα πτι μπερ χοντροκοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1/2κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
100γρ. βούτυρο λιωμένο

Λίγο ροδόνερο
40γρ. άχνη ζάχαρη
Διαδικασία 
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους (καρέ). Τα περιχύνουμε με το χυμό λάιμ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τα αχλάδια, τις σταφίδες, τα σύκα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε ελάχιστο από το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν και να ανακατευτούν. Ρίχνουμε το μείγμα με τα μήλα και τα ανακατεύουμε ελαφρά να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν), ρίχνουμε και το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Αφήνουμε στην άκρη να μισοκρυώσει.
Απλώνουμε ένα φύλλο ζύμης με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας. Αλείφουμε με το 1/3 του λιωμένου βούτυρου και απλώνουμε το ½ (τη μισή ποσότητα) από το τριμμένο μπισκότο.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Κατά μήκος της μακριάς πλευράς απλώνουμε το μισό μείγμα των φρούτων με τα μπαχαρικά και αφήνουμε τις άκρες τις ζύμης χωρίς γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές του φύλλου για να σφραγίσουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό.
Με πινέλο, αλείφουμε τα στρούντελ με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Χαράσσουμε διαγώνια ανά 3 εκ. την επιφάνεια ώστε να σχηματίσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα του γλυκού
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για 30-35 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το στρούντελ να κρυώσει και ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρουμε τα στρούντελ σε θερμοκρασία δωματίου, εάν μας αρέσει με λίγη χτυπημένη σαντιγί.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-