Η απόλυτη αντίθεση στη γευστική κλίμακα φέρνει την ισορροπία. Το γλυκόξινο της απίθανης αυτής σάλτσας με το άρωμα των φρούτων αναδεικνύει απίστευτα το τυρί και δημιουργεί έναν ακαταμάχητο συνδυασμό.

Σε γιορτινό τραπέζι αυτή η γεύση έχει τιμητική θέση στο τραπέζι μου. Ενθουσιάστηκα την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτή τη συνταγή. Τα απλά υλικά πάντα με κέρδιζαν… πόσο μάλλον όταν «παντρεύονται» αρμονικά όπως συμβαίνει σε αυτό το πιάτο.

Καταγωγή : Διεθνές | Χρόνος μαγειρέματος : 20-25′ | Βαθμός δυσκολίας : Εύκολο | Μερίδες: 20 μεγάλα τρίγωνα ή 30 μικρότερα

Υλικα½ πακέτο φύλλο κρούστας
350 γρ. φέτα (προτιμώ την πιπεράτη και σκληρή)
160 φρέσκο τυρί κρέμα
2 αβγά & έναν κρόκο
Λίγο σουσάμι

Υλικά για τη sauce
330 γρ. Καθαρισμένα ώριμα σύκα
50 ml ξίδι balsamic
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 γρ. cornflour
Λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανου (Πλέον στα περισσότερα supermarkets το βρίσκουμε φρέσκο και είναι πραγματικά το άρωμά του τόσο διαφορετικό από το αποξηραμένο που αξίζει τον κόπο να το ψάξουμε)
ΔιαδικασίαΣε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και την αναμειγνύουμε με το τυρί κρέμα και τα 2 αβγά. Με ένα μεγάλο πιρούνι πιέζουμε το μείγμα ώσπου να γίνει ομοιόμορφο. Προσοχή! Δεν χτυπάμε στο μίξερ τη γέμιση αυτή γιατί το αποτέλεσμα θα είναι ένας παχύρευστος χυλός και δε θα μπορέσουμε να γεμίσουμε τα τρίγωνα. Μάλιστα καλύτερα είναι εάν φτιάξουμε το μείγμα και πριν γεμίσουμε τα τρίγωνα το αφήσουμε για 10’ στην κατάψυξη.

  • Ξεκινάμε στον πάγκο της κουζίνας και κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών περίπου το φύλλο κρούστας. Τοποθετούμε στην κάτω άκρη, με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε σε τρίγωνα όλο το μήκος.

«Το στομάχι στηρίζει την καρδιά και όχι η καρδιά το στομάχι» (Θερβάντες).

  • Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί για ψήσιμο και ακουμπάμε προσεκτικά τα τρίγωνα.
  • Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τον κρόκο με μια κουταλιά της σούπας γάλα και αλείφουμε τα τρίγωνα. Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15-20’. Αν τα αφήσουμε στα 20 λεπτά θα γίνουν περισσότερο τραγανά.
  • Μέχρι να ψηθούν ετοιμάζουμε τη sauceσύκου με δεντρολίβανο η οποία είναι τόσο εύκολη που θα σας εκπλήξει!!
  • Στο μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το δεντρολίβανο.
  • Πολτοποιούμε και ομογενοποιούμε τα συστατικά και τα μεταφέρουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό 6-7 λεπτά, ώσπου να δούμε πως το μείγμα μας γίνεται διάφανο και πήζει σαν μαρμελάδα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε τα τρίγωνα και κρύα και ζεστά.