Ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά στον κόσμο που σε «πετά στα ουράνια» σε ελεύθερη μετάφραση και είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά ιταλικά.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή της ιστορίας του είναι ότι γεννήθηκε στην Siena τον 17ο αιώνα, όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων αποφάσισε να επισκεφτεί την πόλη. Oι ζαχαροπλάστες της Siena αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλυκό που χαρακτηρίζει έναν Ευγενή.

Έτσι έπρεπε να ήταν ένα “σημαντικό” γλυκό αλλά την ίδια στιγμή να περιείχε απλά υλικά μέσα του και νόστιμα. Στην αρχή το ονόμασαν “”zuppa del duca” αλλά επειδή σύμφωνα με τον μύθο ήταν το αγαπημένο γλυκό των αυλικών επειδή θεωρούνταν αφροδισιακό και κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, άλλαξε το όνομα σε Tiramisu. Mία δεύτερη εκδοχή είναι ότι το γλυκό γεννήθηκε στο εστιατόριο “El Toula'” στο Treviso γύρω στο 1960. Ο Ιδιοκτήτης του έδινε το γλυκό στους πελάτες του για να πάρουν δύναμη και γι’αυτό ονομάστηκε και Tiramisu. H Τρίτη εκδοχή είναι ότι το γλυκό γεννήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο για τον τότε πρωθυπουργό Camillo Benso Conte di Cavour, για να του δίνει ενέργεια στο δύσκολο έργο του για την ενοποίηση της Ιταλίας, και γι’αυτό ακριβώς ονομάστηκε και Tiramisu. Όποια από τις τρεις εκδοχές είναι αληθινή, το tiramisu ένα από τα πιο αγαπητά και διάσημα ιταλικά γλυκά στον κόσμο. Ας το απολαύσουμε… με την πιο δυνατή συνταγή του από τη ζώνη της Τοσκάνης. Andiamo…

Χώρα Προέλευσης: Ιταλία | Χρόνος Μαγειρέματος : 15-20 λεπτά| Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο

Υλικα

500γρ. τυρί mascarpone
40τμχ. Μπισκότα σαβαγιάρ (Για σπιτικά σαβαγιάρ)
100γρ. κρόκους από παστεριωμένα αβγά
140γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50ml κρασί Σάμου ή Λήμνου γλυκό λευκό
260ml κρέμα γάλακτος 35%
80γρ. κακάο – για διακόσμηση

Για το σιρόπι καφέ
670γρ. καφέ espresso
170γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
100ml κρασί μαυροδάφνη Πατρών ή marsala κόκκινο

Λίγα φύλλα μέντας για το ντεκόρ

Διαδικασία
      Για την κρέμα βάζουμε στο μίξερ το σύρμα και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να διογκωθεί και να γίνει μια σφικτή σαντιγί. Σε μπεν-μαρί βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές λευκό μείγμα.

Στη συνέχεια, σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το κρασί με το mascarpone, προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης με τους κρόκους και τέλος την κρέμα σαντιγί. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά. Φυλάμε στο ψυγείο με καλά κλεισμένο το μπολ με μεμβράνη.

Για το σιρόπι βάζουμε τον καφέ με τη ζάχαρη και το κρασί σε ένα σκεύος και τα αφήνουμε έως ότου φτάσουν σε σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όσο το σιρόπι είναι καυτό, βουτάμε σ’ αυτό τα μπισκότα σαβαγιάρ, για 10’’ τα σιροπιάζουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα να στραγγίξουν τα περιττά υγρά

Πασπαλίζουμε τη βάση του σκεύους που θα φτιάξουμε το τιραμισού με λίγο κακάο και τοποθετούμε τα μπισκότα κάνοντας μια στρώση. Ρίχνουμε από πάνω μια στρώση κρέμα τιραμισού, ξαναβάζουμε από πάνω μια στρώση σαβαγιάρ ακόμα και τελειώνουμε με μια επιπλέον στρώση κρέμας τιραμισού.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες το λιγότερο ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Πριν να σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο σκόνη και διακοσμούμε με τα φύλλα μέντας.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-