Τα spring rolls είναι κινέζικα; Περίπου…. Τα spring rolls, που είναι το πρώτο πράγμα που παραγγέλνουμε όταν επισκεπτόμαστε κινέζικο εστιατόριο, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο κινέζικα.

Οι κινέζικες μπουκιές δημιουργήθηκαν από Κινέζους μετανάστες στην Αμερική που ήθελαν να φτιάξουν κάτι που να θυμίζει την κουζίνα της πατρίδας τους, με όσα υλικά είχαν διαθέσιμα, με στόχο όμως την ίδια στιγμή να μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα και από τους Αμερικανούς. Τα αυθεντικά spring rolls που θα γευθείτε στο Χονγκ Κονγκ και την υπόλοιπη Κίνα, είναι πολύ πιο ελαφριά και δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα τηγανιτά γεμιστά rolls της Δύσης.

Καταγωγή: Ασία | Χρόνος μαγειρέματος : 20-25′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 20 τμχ

Υλικα 20 φύλλα για spring roll, θα τα βρείτε σε μεγάλα super market καθώς και σε καταστήματα με ασιατικά προιόντα.
300γρ. κιμά κοτόπουλου
250γρ. καρότο τριμμένο στον τρίφτη
300γρ. λάχανο ψικοκομμένο
120γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
100γρ. πιπεριές κόκκινες ή κίτιρινες (γλυκιές) ψιλοκομμένες
100γρ. φύτρες φασολιών (προαιρετικά)
2 κλωνάρια φρέσκο κόλλιανδρο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη ή όσο μας αρέσει
2κ.γ. ζάχαρη μαύρη
20ml σόγια σος
20ml oyster sauce
Αλάτι & πιπέρι
Ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο για το σοτάρισμα – τηγάνισμα
1 αβγό χτυπημένο για να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.
Για την σάλτσα που τα συνοδεύει
1 κ.σ. ξύδι απο ρύζι ή λευκό ξύδι
1 κ.σ. μέλι
1 κουταλιά της σούπας νερό
2 κ.γ. σόγια σως
1κ.γ. Worchester sauce
½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
½ κ.γ. Κορν φλάουρ
Διαδικασία Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να κάψει αρκετά, αλλά χωρίς να έχουμε βάλει το λάδι ακόμα. Ιδανικά αν έχουμε χρησιμοποιούμε wok. Βάζουμε στο σκεύος μικρή ποσότητα λαδιού, περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας. Σοτάρουμε ένα ένα τα λαχανικά γιατί το καθένα από αυτά χρειάζεται διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος.

  • Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και μεταφέρουμε σε σουρωτήρι ώστε να στραγγιχτεί όσο λάδι γίνεται.
  • Τέλος σοτάρουμε τον κιμά κοτόπουλου για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε μέσα στον κιμά τα λαχανικά όλα μαζί, χωρίς να προσθέσουμε λάδι και πασπαλίζουμε με το σκόρδο, τη μαύρη ζάχαρη, ρίχνουμε τη σόγια σος και την oyster sauce, τέλος τα φύλλα κόλλιανδρου και ανακατεύουμε σιγοβράζοντας για για 2-3 λεπτά. Βάζουμε όσο αλάτι και πιπέρι μας αρέσει.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα για σπρινγκ ρόλς και τοποθετούμε σε γωνία μπροστά μας όπως στη φωτογραφία. Βάζουμε λίγη ποσότητα γέμισης και διπλώνουμε όπως φαίνεται στις οδηγίες αρκετά σφικτά για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

 

  • Αλείφουμε τις άκρες με λίγο αυγό και τυλίγουμε σφιχτά, προσέχοντας να κολλήσουν οι καλά.
    TipΣε αυτό το στάδιο μπορούμε να καταψύξουμε τα σπρινγκ ρολς και να τηγανίζουμε όποτε θέλουμε κατευθείαν από την κατάψυξη.
  • Τηγανίζουμε στους 180°C σε αρκετό σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κορν φλάουρ και το νερό, σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ στο νερό, ανακατεύουμε καλά και ακουλούθως ρίχνουμε στην κατσαρόλα βοηθώντας μ’ένα σύρμα ώστε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Βράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-