Κριτσανίζει στην αρχή και στη συνέχεια ξεχειλίζει η κρέμα γλυκοπατάτας – κοτόπουλου κάρυ και μας ταξιδεύει, τόσο με τη τέλεια εξωτική γεύση όσο και με τo απίστευτο άρωμα των μπαχαρικών που παίρνουν μέρος σε αυτό το απίστευτο τριγωνικό ορεκτικό.

Η σαμόσα ή σαμούσα είναι ένα τηγανητό ή φουρνιστό αρτοσκεύασμα που περιέχει αλμυρή γέμιση, όπως καρυκευμένες πατάτες, κρεμμύδια, μπιζέλια, φακές και ορισμένες φορές αλεσμένο αρνί, βοδινό κρέας και κοτόπουλο.

Ενδέχεται επίσης να περιέχει και κουκουνάρια. Η σαμόσα αν και προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, όπου είναι γνωστή ως σαμπόσα, πριν από τον 10ο αιώνα, στην Ινδία κάθε γωνιά έχει και μια διαφορετική συνταγή. Κάρυ και γλυκοπατάτες, πικάντικο και υφάλμυρο, απίθανο και τραγανό! Δοκιμάστε το!

Καταγωγή: Ινδίες |Χρόνος μαγειρέματος: 45-50′ |Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο |Μερίδες: 16-18 μεγάλα τρίγωνα

Υλικα 550γρ. κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε κύβους
150ml ζωμό λαχανικών
30ml σπορέλαιο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
130γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1/3 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη ή ένα 2γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο
230γρ. πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μικρά καρέ
1/3 κ.γ. γκάραμ μασαλά
½ κ.γ. κάρυ Ινδιών
1 πρέζα πιπέρι καγιέν και μία πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
2 μικρές γλυκοπατάτες 400γρ. περίπου
100γρ. τυρί τσένταρ

180γρ. βούτυρο λιωμένο (περίπου, μπορεί να χρειαστεί και λίγο περισσότερο)
1 κιλό φύλλο Βηρυτού
50γρ. τριμμένη φριγανιά και 20γρ. μαύρο σουσάμι
Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και απλώνουμε μια κόλλα αντικολλητική στο ταψί. Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό σπορέλαιο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα και σβήνουμε με τον ζωμό, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Κλείνουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά. Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι για 3-4 λεπτά και στο τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη να καραμελώσει.

Προσθέτουμε στο κοτόπουλο και το σοταρισμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές και ανακατεύουμε για λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεφλουδίζουμε και προσθέτουμε και την ψίχα από τις γλυκοπατάτες, το τυρί τσένταρ. Θα γίνει όλα ένα μείγμα που θα «στέκεται» ελαφρά για να γεμίσουμε τα τρίγωνα Ανοίγουμε πάνω στον πάγκο το φύλλο Βηρυτού και επαλείφουμε τα φύλλα ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο, ξαναστρώνοντάς τα το ένα πάνω από το άλλο. Τέλος τα κόβουμε σε ίσες λωρίδες πλάτους περίπου 8 εκατοστών.

Για κάθε σαμόζα χρησιμοποιούμε 2 φύλλα –(λωρίδες τη μία πάνω από την άλλη). Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε τη γέμιση με το φύλλο γυρίζοντάς το λοξά για να σχηματίσει ένα τρίγωνο. Συνεχίζουμε έτσι ανεβαίνοντας προς τα πάνω, μια δεξιά, μια αριστερά, και όταν τελειώσουμε βρέχουμε την άκρη του φύλλου και πιέζουμε για να κολλήσει. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, επαλείφουμε με βούτυρο και την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε προαιρετικά με μαύρο σουσάμι και την τριμμένη φρυγανιά για να γίνει πιο κριτσανιστό. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 170ο C μέχρι να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-