Χωρίς κατηγορία

Σάλτσα ραγού Μπολονέζ

Με τη σάλτσα Μπολονέζ, έχω μια ιδιαίτερη σχέση λατρείας που ξεκινά απ’ την εποχή που ως πεντάχρονο ήταν από τα λίγα φαγητά που έτρωγα τα μακαρόνια με κιμά.

Αργότερα έμαθα πως για τους ιταλούς το ραγού αλλά μπολονέζ όχι μόνο δεν περιέχει κιμά, αλλά είναι μια αργοψημένη σάλτσα με τρίμμα μοσχαρίσιου κρέατος και λαχανικά.

Σε αυτή τη συνταγή παρακάτω προσπάθησα – και είμαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει – να «παντρέψω» τις δύο κουλτούρες της σάλτσας, κάνοντας την με κιμά, παραδοσιακά όπως μας έχει μείνει από τα παιδικά μας χρόνια. Πιστεύω πως δεν θα την ξαναφτιάξετε ποτέ με άλλο τρόπο…

Καταγωγή: Ιταλία-Ελλάδα | Προετοιμασία: 10 | Χρόνος μαγειρέματος: 75 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 6 μερίδες κιμά ή ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 40εκ. για παστίτσιο

Υλικα
825γρ. Κιμάς βόειος από καπάκι ή λάπα
375γρ. Χοιρινός κιμάς
250γρ. Κρεμμύδι ξηρό αλεσμένο στο μούλτι
30ml ελαιόλαδο (προσοχή εάν ο κιμάς είναι λιπαρός βάζουμε ακόμα λιγότερο)
150γρ. καρότο αλεσμένο στο μούλτι
150ml κρασί ημίγλυκο ξηρό
500ml ζωμός
150γρ. Συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
40γρ. πελτές τομάτας
3 φύλλα δάφνης
½ κ.γ. κάνελλα
½ κ.γ. tandoori (προεραιτικά)
½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
½ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
1+1 κ.σ. ζάχαρη
6gr. Αλάτι περίπου – κατά προτίμηση περισσότερο ή λιγότερο
50γρ κρέμα γάλακτος
Διαδικασία 
Για τη σάλτσα ραγού Μπολονέζ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα. Αλέθουμε το κρεμμύδι στο Multi. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για αρκετή ώρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα. Το καραμελώνουμε ρίχοντας μία κουταλιά της σόυπας ζάχαρη. Ανακατύεουμε και προσθέτουμε και τους δύο κιμάδες και συνεχίσουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το καρότο και το ζωμό. Αφήνουμε σε slow cooking για 35’.Προσθέτω τις ντομάτες με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη ακόμα, τα μπαχαρικά με 150ml νερό και αφήνουμε και πάλι σε σιγανό βρασμό για 40’ περίπου. Τέλος πριν να αποσύρω προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί και δοκιμάζοντας διορθώνουμε κατά προτίμηση. Τέλος και εκτός φωτιάς προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-