Το γκοργκοντζόλα είναι ένα από τα αρχαιότερα μπλε τυριά, έχοντας δημιουργηθεί τον 9ο αιώνα μ.Χ.. Πολύ κρεμώδες, γλυκό τυρί με μπλε φλέβες. Η γεύση του είναι πολύπλοκη, ενώ η υφή του μπορεί να είναι από πολύ μαλακή μέχρι ημίσκληρη. Συνοδεύει δεκάδες πιάτα της μιλανέζικης κουζίνας αλλά και φρούτα.

Στα μέσα Αυγούστου περίπου επισκέφτηκα μια φίλη στο Μιλάνο. Εκείνη μου είπε για το event «La sagra di gorgonzola». Λίγο πιο έξω από το Μιλάνο το προάστιο που φέρει και το ομώνυμο όνομα με το τυρί είναι πανέμορφο. Το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στο είδος αυτό κρατά αρκετές ημέρες. Γευσιγνωσία, οινογνωσία, μουσική, κέφι και φυσικά πολύ γκοργκοντζόλα, άλλοτε γλυκό και άλλοτε πικάντικό. Πολλοί λένε ότι μοιάζει με το γαλλικό ροκφόρ αλλά δε θα συμφωνήσω. Είναι μαλακό και κρεμώδες και μπορεί να συνοδέψει από μόνο του ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή να αγκαλιάσει συνταγές ευφάνταστες. Σας δίνω μια που εκτός από νόστιμη είναι και πολύ ελαφριά στο τελικό αποτέλεσμα, με ντελικάτο κοντράστ. Αν βρεθείτε πάντως στα μέσα Σεπτέμβρη κοντά στην περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το προάστιο Gorgonzola!

Καταγωγή: Μεσόγειος | Προετοιμασία: 5-10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 4 άτομα

Υλικα
400 γρ. Παπαρδέλλες (ζυμαρικά)
300 γρ. σπαράγγια
300 γρ. γκοργκονζόλα
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
80 ml κρέμα γάλακτος light
Αλάτι & πιπέρι
1-2 κ.σ.ελαιόλαδο για το βρασμό
Διαδικασία 
Καθαρίζουμε τα φρέσκα σπαράγγια με τη βοήθεια του αποφλοιωτή, ξεφλουδίζουμε τον πράσινο φλοιό από τη μέση και κάτω και αφήνουμε το τρυφερό μέρος τους να βράσει.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό αρκετό όπου θα βράσουμε και τα σπαράγγια και τα ζυμαρικά, αλατισμένο και προσθέτουμε και 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Βράζουμε τα σπαράγγια για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν σε παγωμένο νερό ώστε να αλλάξουν θερμοκρασία και να κρατήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους.
Στο ίδιο νερό βράζουμε τις παπαρδέλες για περίπου 7 λεπτά, σουρώνουμε χωρίς να κρυώσουμε τα ζυμαρικά και τα αναμιγνύουμε με το βούτυρο για να μην κολλήσουν. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι μεγάλο ή wok την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε σε κομματάκια την γκοργκονζόλα όπου ανακατεύοντας λιώνει. Ψιλοκόβουμε τα σπαράγγια όσο μας αρέσει και τα προσθέτουμε μαζί με τις παπαρδέλες στο τηγάνι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε και προσθέτουμε πιπέρι κατά την προτίμησή μας.

*Η κρέμα γάλακτος θα πρέπει να ζεσταθεί χωρίς να βράσει, γιατί τότε θα «κόψει».

*Η γκοργκονζόλα πολλές φορές συγχέεται με το ροκφόρ, όμως είναι πολύ διαφορετική τόσο στη γεύση (ηπιότερη) και στην πυκνότητα όσο και στην υφή.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-