Χωρίς κατηγορία

Κοτόσουπα με λαχανικά & σαφράν.

Η θερμοκρασία πέφτει και μια αχνιστή κοτόσουπα με μπόλικο λεμόνι είναι ότι πρέπει.

Με λίγο κόπο, πολύ καλά υλικά και αργό βράσιμο, γίνεται το θαύμα. Φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας η σούπα, τρώγεται και όταν δεν είμαστε άρρωστοι.

Όταν όμως η μύτη είναι κλειστή, ο λαιμός γρατζουνάει και ο ιός αλωνίζει, δεν υπάρχει καλύτερο. Παραδοσιακά όλοι ξέρουμε ότι άρρωστος και κοτόσουπα πάνε παρέα. Όμως επειδή στην εποχή μας όλα ερευνώνται, έχουμε πια και αποδείξεις για αυτό.

Οι σούπες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Τα υδατοδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Aπό την άλλη πλευρά, διατηρούνται και τα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, όταν οι σούπες περιέχουν και τα ολόκληρα κομμάτια τους, εκτός από το ζωμό. Εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (όσες περιέχουν κρέας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6 άτομα

Υλικα

650γρ. φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε μπουκιές
30ml ελαιόλαδο
30γρ. βούτυρο
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή BRAVA
150ml Λευκό ξηρό κρασί
1 ½ Lt ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε καρέ
2 πράσα μέτρια ψιλοκομμένα
2 καρότα σε καρέ
100 γρ. αρακά καθαρισμένο
3 κ.σ. πληγούρι
2-3 κλωνάρια θυμάρι
0,25γρ. σαφράν (κρόκο κοζάνης)
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε σχολαστικά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε τις μπουκιές με τη μουστάρδα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπουκιές μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το πράσο για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε το ζωμό και τα καρότα, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές , τον αρακά & το πλιγούρι. Επίσης το θυμάρι και το σαφράν και αλατίζουμε. Αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αλατίζουμε και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-