Ένας γιορτινός μπουφές ταιριάζει ταμάμ σε μια βραδιά με φίλους, αγαπημένους και διάθεση διασκέδασης στο κόκκινο. Το ρεβεγιόν, βέβαια, είναι η πιο λαμπερή βραδιά του χρόνου και τα εδέσματα πρέπει να είναι αναλόγως γιορτινά, όμως υπάρχουν πολλές άλλες στιγμές στη ζωή μας,που ένας μπουφές γεμίζει με χέρια που τσιμπολογούν τα «δαχτυλοφαγητά».

… (Αυτό ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια να μεταφράσω το finger food από ότι καταλάβατε). Εμείς στο Mastercook αγαπούμε τις γιορτές και γενικά όπου γάμος και χαρά και εμείς είμαστε μέσα, οπότε είπαμε να αρχίσουμε να παρουσιάζουμε μια σειρά συνταγών με μεζεδάκια… Ελπίζω να απολαύσετε τις συνταγές «Γιορτινό Μπουφέ»! Καλές γιορτές, ότι κι αν γιορτάζετε!

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10΄, μαρινάρισμα 12 ώρες | Χρόνος μαγειρέματος: 225-30′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα 800γρ. φιλέτο tenderloin

Υλικά για το μαρινάρισμα
600ml Πράσινο τσάι
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon Brava
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα μουστάρδας Dijon Brava
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμυδι
350ml ζωμός βοδινού
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
50ml κονιάκ
2κ.γ. μουστάρδα Dijon Brava
Χυμός και ξύσμα ½ πορτοκαλιού
Αλάτι (αν χρειαστεί)
40 γρ σουσάμι

Για το σωτάρισμα
3-4 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
50ml κονιάκ
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία Βράζουμε το τσάι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο & 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon Brava. Μαρινάρουμε στο μείγμα από το προηγούμενο βράδυ.

Για τη σάλτσα μουστάρδας, σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη να καραμελώσει. Ρίχνουμε το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το ζωμό, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Βάζουμε και 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon Brava, ανακατεύουμε καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Αφήνουμε σε χαμηλό βρασμό για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει ελαφρά και να μείνει η μισή ποσότητα των υγρών.

Αφαιρούμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο με το βούτυρο και σωτάρουμε τα φιλέτα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε τα φιλέτα με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τη σάλτσα μουστάρδας. Κλείνουμε το σκεύος κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σουσάμι.

Tip Φιλέτο Tenderloin. Το πιο τρυφερό κομμάτι του μοσχαριού βρίσκεται προστατευμένο στην κάτω πλευρά του κόντρα και της σπονδυλικής στήλης του ζώου. Ο μυς αυτός χρησιμοποιείται ελάχιστα και έτσι εξηγείται το πόσο μαλακό είναι το κρέας του φιλέτου και γιατί είναι το πιο ακριβό κομμάτι του μοσχαριού.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-