ΨΩΜΙΑ

Ψωμί με ξινόγαλα

Είναι σημαντικό για όλες τις ζύμες να ζυγίζουμε σωστά τα υλικά μας. Έτσι θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 15 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 40΄Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 4-5 καρβέλια

Υλικα
1500γρ. Αλεύρι κίτρινο
500 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
40 γρ. αλάτι
100 γρ. Μαγιά φρέσκια
500γρ. Ξινόγαλα
700 γρ. Νερό
Διαδικασία 
Είναι σημαντικό για όλες τις ζύμες να ζυγίζουμε σωστά τα υλικά μας. Έτσι θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, ή για 8 με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, σκεπάζοντας το μπολ με μια υγρή πετσέτα. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε τη ζύμη μας στο μίξερ και ξαναζυμώνουμε για 8-10 λεπτά στην μέτρια ταχύτητα ή για 15 λεπτά με το χέρι. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μερίδες των 500γρ. και δίνουμε σχήμα μπαστουνιού. Με ένα μαχαίρι με λεία λεπίδα δημιουργούμε σχήματα κάθετα και οριζόντια στη φρατζόλα μας και τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψί ή σε ταψί που έχουμε βάλει κόλλα ψησίματος . Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξαναφουσκώσει για 40 λεπτά. Τοποθετούμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο 200ο και ψήνουμε το ψωμί μας για 45’. Εάν μας δίνει τη δυνατότητα ο φούρνος μας επιλέγουμε το ψήσιμο με αέρα και την κάτω αντίσταση.
Tip. Ο τρόπος ψησίματος ενός ψωμιού είναι και αυτός που θα καθορίσει την τραγανότητα στην εξωτερική επιφάνεια καθώς και μαλακή ψίχα στο εσωτερικό του. Για αυτό το αποτέλεσμα, στην κάτω σχάρα του φούρνου μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό στα πρώτα 15 λεπτά του ψησίματος και στην επόμενη σχάρα το ψωμί μας. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν θα κάνουν το ψωμί τραγανό στο εξωτερικό του και με μαλακή ψίχα. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, αφαιρούμε το ταψάκι με το νερό και σε αυτή τη θέση βάζουμε το ταψάκι με το ψωμί μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο

————————————————————————————————————————————————————————————————————-