ΨΩΜΙΑ

Ψωμί με γιαούρτι

Το ψωμί είναι – εδώ και χιλιάδες χρόνια – «ζυμωμένο» με την ιστορία του ανθρώπου: με την τροφή του, την επιβίωσή του, τη θρησκευτική του λατρεία, αλλά και τις μικρές-μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις του.

Στο πέρασμα των αιώνων, κοσμογονικές αλλαγές έγιναν στον τρόπο διαβίωσης, στις γευστικές προτιμήσεις και στις συνήθειές μας. Το ψωμί, όμως, παρέμεινε και παραμένει «στήριγμα ζωής» και θεμελιακό στοιχείο της διατροφής μας: πέρα από φυλετικές, θρησκευτικές, γεωγραφικές, κοινωνικές, πολιτιστικές διαφορές. Απλώς έχει και αυτό προσαρμοσθεί –και προσαρμόζεται συνεχώς- στις επιστημονικές, τεχνολογικές εξελίξεις, στις διαιτολογικές τάσεις και στις ιδιομορφίες τόπων και εποχών.

Το ψωμί είναι η παλαιότερη παρασκευαζόμενη τροφή του ανθρώπου και γίνεται με την ανάμειξη αλεύρου δημητριακών και νερού. Το ζυμάρι που δημιουργείται, φουσκώνει και ψήνεται.
Η ιστορία του ψωμιού αρχίζει με την αυγή του πολιτισμού μας κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής (8.000 π.Χ.) όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί δημητριακά και σίγουρα δε μοιάζει με το ψωμί που γνωρίζουμε. Αρχικά υπήρχε ως ένα είδος σκληρής πίτας που δε φούσκωνε και φτιαχνόταν ψήνοντας ένα ζυμάρι δημητριακών αρχικά στον ήλιο και στη συνέχεια πάνω σε καυτή πλάκα.

Η ανακάλυψη του προζυμιού που έχει σαν αποτέλεσμα το φούσκωμα του ψωμιού ήταν ένα σημαντικό αλλά τυχαίο γεγονός. Θεωρείται ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο κατά λάθος. Όταν ένα κομμάτι ζύμης παραμείνει εκτεθειμένο σε ζεστό περιβάλλον για πολλές ώρες, ευνοείται ή ανάπτυξη ενός μύκητα, μέσα από μία χημική αντίδραση που προκύπτει από την απορρόφηση των ζυμεγερτών που υπάρχουν στον αέρα. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι το φούσκωμα της ζύμης. Αυτό είναι το προζύμι.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 45-50 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
Για το προζύμι
50γρ. αλεύρι σκληρό 00
20 γρ. μαγιά νωπή
1 κ.γ ζάχαρη
60ml γάλα

Για τη Ζύμη
350γρ. αλεύρι σκληρό 00
150 γρ. αλεύρι κίτρινο
180 γρ. γιαούρτι σακούλας
80 ml γάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. αλάτι
Διαδικασία 
Αναμειγνύουμε τα υλικά για το προζύμι σε ένα μπολ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
Κοσκινίζουμε τα άλευρα και να αναμειγνύουμε με το γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε και το προζύμι και αφήνουμε στον κάδο του μίξερ με το ανά για 10 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, πασπαλίζουμε το ταψί μας με αλεύρι και στρώνουμε το καρβέλι. Αν θέλουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε χαραξιές στην επιφάνεια του ψωμιού περίπου 1 εκ. βάθος.

Τοποθετούμε στο φούρνο ένα ταψάκι στη βάση του με νερό βραστό τόσο ώστε να καλύπτεται η επιφάνεια 1- 1 ½ εκ. Βάζουμε στην πρώτη σχάρα του φούρνου το ταψάκι με τη ζύμη και τότε ανάβουμε το φούρνο αρχικά στους 50ο C για 15 λεπτά. Χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C για 45-50 λεπτά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-