Αδυνατίζουμε τρώγοντας, υποστηρίζει ο δρ. Alain Delabos και η χρονοδιατροφή βασίζονται στη θεωρία ότι υπάρχει για κάθε συστατικό των τροφών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) μια ιδανική στιγμή στη διάρκεια της ημέρας κατά την οποία είναι πιο χρήσιμο και έτσι το χωνεύουμε ευκολότερα.

Σύμφωνα με τη θεωρία της χρονοδιατροφής, οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά είναι προδιαγεγραμμένες όσον αφορά το είδος και τον χρόνο κατά τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσει καλύτερα μέσα στην ημέρα, και έτσι τις ώρες εκείνες παράγονται παράλληλα τα απαραίτητα στοιχεία (ένζυμα και ορμόνες) για τη χώνεψη των συστατικών αυτών.

Γι’ αυτό θεωρείται ότι όταν τρώμε κάτι που δεν χρειάζεται ο οργανισμός μας την εν λόγω στιγμή (π.χ. φρούτο στο πρωινό ή μακαρόνια στο δείπνο), αυτό αποθηκεύεται ως λίπος, αφού δεν είναι προετοιμασμένο το σώμα για να το διασπάσει. Στη χρονοδιατροφή, λοιπόν, έχει υπολογιστεί το τι μπορεί να διασπάσει κάθε φορά ο οργανισμός μας και αντίστοιχα προτείνονται συγκεκριμένες τροφές για πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.
v Οι βασικοί κανόνες Τρώμε λιπαρά το πρωί, πλούσια το μεσημέρι, γλυκά το απόγευμα και ελαφρά το βράδυ. Οι λιπαρές τροφές, όπως π.χ. τα τυριά ή οι τηγανίτες, θα πρέπει να καταναλώνονται κατά τις πρωινές ώρες.
Τα πιο «βαριά» φαγητά, όπως π.χ. μπριζόλα με πατάτες, θα πρέπει να τρώγονται στο μεσημεριανό, περίπου 6 ώρες αργότερα από το πρωινό.
Τα γλυκά, όπως η μαύρη σοκολάτα, η μαρμελάδα και το μέλι, αλλά και τα φρούτα, εντάσσονται στο απογευματινό κολατσιό.
Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύ και χαμηλό σε λιπαρά, γι’ αυτό και ενδείκνυται η κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών (που συμπεριλαμβάνονται σε περιορισμένες ποσότητες στο βραδινό).
Πάμε λοιπόν για ένα πλούσιο μεσημεριανό snack;

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 4 άτομα

Υλικα

4 Λουκάνικα χωριάτικα
800 γρ. πατάτες κομμένες χοντρές
3 κ. σ. πικάντικη μουστάρδα Brava
1 κ.σ. βούτυρο μαλακό
2 κ.σ. κρέμα τυρί
1 κ.σ. μέλι
Από 1 πρέζα ρίγανη, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι
2 φρυγανιές θρυμματισμένες.

Για τη σαντιγί Μουστάρδας Brava
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.σ. πικάντικη Μουστάρδα Brava
4 κ.σ. παρμετζάνα τριμμένη

Διαδικασία

Tip: το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι λιωμένο για να δημιουργήσουμε το μείγμα επάλειψης για τις πατάτες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Εν τω μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τις 3 κουταλιές μουστάρδας Brava με το βούτυρο, το τυρί κρέμα, το μέλι και τα μπαχαρικά.
Ρίχνουμε το μείγμα που δημιουργήσαμε πάνω στις πατάτες και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να επαλειφθούν. Σε μια μεγάλη λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τις πατάτες. Θρυμματίζουμε από επάνω τους τις φρυγανιές με τα χέρια ώστε να κολλήσουν στην επιφάνεια της πατάτας και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Προσθέτουμε στο ταψί και τα λουκάνικα που εν τω μεταξύ έχουμε χαράξει στη μέση και αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με την πικάντικη Μουστάρδα Brava μέχρις ότου να στέκεται. Αναμιγνύουμε και με την παρμεζάνα και απλώνουμε πάνω στο λουκάνικο. Σερβίρουμε…

Tip: για να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε σαντιγί, γλυκιά ή αλμυρή, η κρέμα γάλακτος πρέπει να περιέχει 35 % λιπαρά και όχι λιγότερο και να είναι παγωμένη.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-