Χωρίς κατηγορία

Χταπόδι στο κρασί, μαυρομάτικα & Κρέμα Βαλσαμικού

Μερικές συνταγές είναι διαχρονικές και αποτελούν κληρονομιά για κάθε μάγειρα που τρελαίνεται με τα υλικά του και τους τρόπους που θα διαχειριστεί.

Ένα από τα πιο αγαπημένα σαρακοστιανά και ένα από τα καλύτερα μεζεδάκια είναι το χταποδάκι.

Όλη η μαεστρία του να το φέρεις στο πιάτο σου, τρυφερό, νόστιμο και να κρατά ακόμα τη θάλασσα μέσα του είναι ο τρόπος ψησίματός του και ακόμα δύο σημεία που θα απογειώσουν το χταποδάκι και θα το κάνουν να «πετάει»….

Αρχικά κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού στα δύο, ξεχωρίζοντας το χοντρό από το λεπτό μέρος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Το δεύτερο σημαντικό είναι το αργό βράσιμο σε σιγανή φωτιά που μελώνει τα πλοκάμια και τα κάνει yammy yammy!!!!! Και σας έχω και τρίτο… το μαγικό κρασί που θα σπάσει τις ίνες του ψαχνού και θα το κάνει να λιώνει σε κάθε μπούκια. Η τελευταία πινελιά είναι η κρέμα βαλσαμικού που θα δώσει μέσα από την ισορροπία του contrast της γεύσης, αυτό το «κάτι άλλο», το διαφορετικά θεϊκό, το μετά την μπουκιά … «δεν υπάρχει»!!!!!

Καταγωγή: Μεσογειακό | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: Περίπου 2 ώρες | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα

2 κιλά χταπόδι
1,5 lt. λευκό ξηρό κρασί
500ml ζωμό λαχανικών
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
1 κρεμμύδι κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

400γρ. μαυρομάτικα
Ζωμός λαχανικών ή νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. γλυκάνισο
Αλάτι & πιπέρι

1 ματσάκι ρόκα
Λίγο ελαιόλαδο extra παρθένο

Κρέμα Βαλσαμικού κλασσική BRAVA

Διαδικασία

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το κρασί, το δεντρολίβανο, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το ελαιόλαδο. Βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει σε σιγανή – πολύ σιγανή φωτιά. Προσοχή στο τέλος αλατίζουμε, δηλαδή 5 λεπτά πριν να το αποσύρουμε.

Πλένουμε τα μαυρομάτικα και τα βράζουμε περίπου για 40 λεπτά μέσα στο ζωμό ή στο νερό, με το ελαιόλαδο. Στα πρώτα 10 λεπτά ξαφρίζουμε, ενώ στο τέλος αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και λίγο γλυκάνισο για άρωμα. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σερβίρουμε τη σαλάτα με τα μαυρομάτικα, τα φύλλα ρόκας κομμένα με το χέρι και το χταπόδι σε μπουκιές. Περιχύνουμε με την κρέμα βαλσαμικού BRAVA και το extra παρθένο ελαιόλαδο. !

————————————————————————————————————————————————————————————————————-