Χωρίς κατηγορία

Χοιρινή πανσέτα ψημένη σε μούστο

Ο κρεωκάκκαβος, περιγράφεται στο "Δειπνοσοφισταί", το περίφημο έργο του αρχαίου Έλληνα Αθήναιου ως Πανσέτα χοιρινού με γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, θυμάρι, ξύδι & σκορδαλιά ρεβιθιών.

Σήμερα η πανσέτα θεωρείται από πολλούς ένα ευκαταφρόνητο κομμάτι του χοιρινού.
Εμείς θα τη δοκιμάσουμε με ένα ακόμα παλαϊκό υλικό που θα κάνει τόσο ζουμερό και νόστιμο το χοιρινό, έτσι όπως δεν το έχετε φάει ποτέ. Στην πραγματικότητα είναι ένα οικονομικό υλικό με πολλές δυνατότητες. Εμείς θα το μετατρέψουμε σε ένα πιάτο εκτός από νόστιμο, εμφανίσιμο και ελκυστικό ακόμα και για επίσημο δείπνο.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 4 άτομα

Υλικα
650γρ. πανσέτα χοιρινή (Μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει την πανσέτα σε μεγαλύτερα και πιο τετραγωνισμένα κομμάτια. Αυτό θα μας βοηθήσει στην παρουσίαση του πιάτου μας)
200ml ζωμό βοδινού
100 ml. Μούστο καθαρό (Καθαρός μούστος είναι εκείνος που έχει πρώτα βραστεί με στάχτη και τον έχουμε ξαφρίσει).
1κ.γ. μουστάρδα (προτιμώ την Dijon γιατί έχει πιο γεμάτη γεύση)
3 φύλλα δάφνης
4-5 τεμάχια μανιτάρια porcini (αποξηραμένα μανιτάρια που θα τα βρούμε συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ)
3 φύλλα σχοινόπρασου
Αλάτι & πιπέρι.
Διαδικασία 
Ροδίζουμε στο τηγάνι σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κομμάτια της πανσέτας, από όλες τις πλευρές τους. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι πολύ λιπαρό.
Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε το μούστο με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε κατά την προτίμησή μας.
Επιλέγουμε ένα ταψάκι με ψηλά τοιχώματα, τοποθετούμε τα κομμάτια πανσέτας κοντά το ένα στο άλλο και ενδιάμεσα βάζουμε τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με τα υγρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30’ .
Σερβίρουμε με πατάτες σωτέ και λίγο σχοινόπρασο.
Καλή επιτυχία…!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-