ΣΑΛΑΤΕΣΣΑΛΑΤΕΣ - ΟΡΕΚΤΙΚΑ - DIPΧωρίς κατηγορία

Χαρίσα, η καυτή από την Τυνησία

Την πάστα Χαρίσα θα τη βρούμε έτοιμα σε πολλά μεγάλα super markets ή σε καταστήματα που πωλούν ethic προϊόντα.

Αν πάλι όχι, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη συνταγή που ακολουθεί. Είναι από τα πλέον γευστικά, καυτερά αλείμματα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει.

Χρησιμοποιήστε τη Χαρίσα για να γίνουν γευστικότερα τα φαγητά της κατσαρόλας και ιδίως όσα περιέχουν ντομάτα. Ανακατέψτε την, επίσης, στις διάφορες σάλτσες που χρησιμοποιείτε για τις βραστές ή ωμές σαλάτες σας.

Καταγωγή: Μεσογειακές ακτές βορείου Αφρικής | Προετοιμασία: 5’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
4-6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο)
3 σκελίδες σκόρδο
10 ολόκληρες αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
1/2 κουταλάκι τριμμένος κόλιανδρος
2 κ.γ. τριμμένο κύμινο
Διαδικασία 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγανάκι και σοτάρουμε μέσα το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα, περίπου 1 λεπτό και όχι παραπάνω γιατί θα πικρίσει. Χτυπάμε μέσα στη γυάλα του μπλέντερ τις πιπεριές με τον κόλιανδρο,το κύμινο και το σοταρισμένο σκόρδο που το ρίχνουμε μαζί με το λάδι που το σοτάραμε, μαζί με 2 κουταλιές νερό, ώσπου να γίνει το μείγμα σαν μια πηχτή αλοιφή (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή λάδι).

Φυλάξτε τη Χαρίσα σε ένα μικρό, αεροστεγές δοχείο, μέσα στο ψυγείο, αφού προηγουμένως καλύψετε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο. Διατηρείται έτσι περισσότερο από τρεις μήνες.

Tips Αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρες ξερές πιπεριές, ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Κόβουμε τα κοτσάνια, βγάζουμε τα σπόρια και τις βυθίζουμε σε ζεστό νερό για 15-20 λεπτά. Στύβουμε όσο περισσότερο γίνεται στα χέρια μας για να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό τους, και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον νερό στην παρασκευή της πάστα Χαρίσα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-