Ο χαλβάς (Halawa, Alva, haleweh, halava, helava, helva, halwa, halua, aluva) αναφέρεται σε πολλούς τύπους πυκνών, γλυκών ζαχαρωτών, και σερβίρεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Δυτική Ασία, τη Βόρεια Αφρική, το Κέρας της Αφρικής, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μάλτα και τον εβραϊκό κόσμο.

Η λέξη χαλβάς (Αραβικά: حلاوة ḥalāwah / حلوى Halwa), που σημαίνει «γλυκά» ή «γλυκό», χρησιμοποιείται για να περιγράψει επιδόρπια που ανάλογα το μέρος που προέρχεται ορίζονται και τα υλικά του. Παρόλο που η γειτονική μας Τουρκία διεκδικεί την πατρότητα του γλυκίσματος, η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το έδεσμα έγινε γνωστό στην Ινδία από τους Μογγόλους τον 16ο αιώνα.

Άλλοι ιστορικοί μελετητές θεωρούν ότι το γλυκό έγινε γνωστό στις αραβικές χώρες από Τούρκους μετανάστες μόλις πριν από εκατό χρόνια. Ο χαλβάς παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά συστατικά.

Ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χαλβάς που παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, ζάχαρη και ελαιόλαδο. Εμείς σήμερα θα δούμε μαζί μια γευστική πρόταση με πολλά μπαχαρικά που μοσχομυρίζουν… ότι πρέπει για τους χειμωνιάτικους μήνες Ο χαλβάς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου με μικρό κίνδυνο αλλοίωσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, είναι καλύτερα να μείνει στο ψυγείο

Καταγωγή: Ασία, Ινδία | Προετοιμασία: 5΄ | Χρόνος μαγειρέματος: 20-25′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 12 μερίδες περίπου

Υλικα 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό (2 ποτήρια)
1200 γρ. νερό (5 ποτήρια)
60γρ. χυμό πορτοκάλι
5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι (ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι)
120 γρ. καρυδόψιχα περασμένη από το multi
30 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. σταφίδες ξανθές
500 γρ. ζάχαρη (2 ποτήρια)
40 γρ. μέλι (1 κουτ. σούπας)
250 ml ελαιόλαδο (1 ποτήρι)
Από μία πρέζα κανέλα, γαρίφαλλο, πιπερόριζα

Διαδικασία Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το νερό μαζί με το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, την πιπερόριζα και το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να γίνουν ένα ελαφρύ σιρόπι.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με μια κουτάλα. Προσθέτουμε τα καρυδόψιχα, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Μόλις ξανθύνει το μείγμα μας, προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα στρογγυλή για κέικ, αφού πρώτα τη λαδώσουμε. Αφήνουμε το χαλβά για μισή ώρα να σταθεί και στη συνέχεια τον ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγο κανέλα έξτρα.

————————————————————————————————————